Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Knjige

Harper Lee nakon 50 godina objavljuje svoj drugi roman

07.02.2015. Tijana Živko
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Harper Lee, popularna američka književnica, ovog će ljeta objavit svoj drugi roman, naziva Go Set a Watchman. Autorica jednog od najpoznatijih romana 20. stoljeća Ubiti pticu rugalicu, svoj će drugi roman objaviti nakon više od 50 godina stanke.

Go Set a Watchman napisan je prije kultnog romana Ubiti pticu rugalicu, pedesetih godina prošlog stoljeća, ali ga Lee nije objavila. Otkrila ga je autoričina odvjetnica Tonja Carter, a izdavačka kuća HarperCollins Publishers planira ga izdati u srpnju, u dva milijuna primjeraka. Radnja romana zbiva se u malom gradu u Alabami, kao i u Ubiti pticu rugalicu. Roman prati lik Scout kao odrasle žene koja se u Ptici rugalici pojavljuje kao djevojčica, tako da možemo govoriti o nastavku toga djela. Scout se vraća u rodni grad posjetiti oca te se suočava sa osobnim i političkim problemima dok pokušava shvatiti njegove stavove prema društvu.

Nakon mnogo razmišljanja i oklijevanja, pokazala sam je nekolicini ljudi. Bilo mi je izuzetno drago kada su rekli da je roman vrijedan objavljivanja. Ponosna sam i zapanjena što će roman biti objavljen nakon svih ovih godina.“ – izjavila je Harper Lee prema navodima američkih medija.

Harper Lee do sada je objavila jedino roman Ubiti pticu rugalicu 1960. godine koji je postao klasikom moderne američke književnosti. Prije dvije godine snimljen je istoimeni film koji je osvojio tri Oscara. Između ostalog, Lee je dobitnica Pulitzerove nagrade i Predsjedničke medalje slobode.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Komentari