Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

I Sinatra je okidao selfije u kupaonici

30.12.2015. Petra PlivelićFoto: pinterest.com/acapozzi111

Na spomen Franka Sinatre sjetimo se raznih stvari s kojima ga povezujemo, upravo zato što je bio multitalentiran i ambiciozan čovjek, kojemu je sve, čega se god primio, išlo od ruke. Bio je utjelovljenje showmana.

Prvo i najvažnije je da ga se sjećamo kao iznimnog pjevača milozvučnog glasa, a mnogi rado i danas slušaju njegove jazz, swing i pop izvedbe, baš kao i u zlatno doba njegove karijere kada su se njegove ploče objavljivale i prodavale do tada neviđenom brzinom. Upravo su mu tada novinari nadjenuli nadimak The Voice („Glas“).

Foto: pinterest.com/adarawyman

Foto: pinterest.com/adarawyman

Sjetimo se zatim i njegovih filmskih uloga među kojima se najviše ističu ona u ratnom klasiku redatelja Freda Zinnemanna From Here to Eternity“ iz 1953. te romantična komedija redatelja Charlesa Waltersa High Society iz 1956. u kojoj Sinatra glumi uz Binga Crosbyja i zanosnu Grace Kelly.

A onda opet, sjećamo ga se i po njegovu jedinstvenom modnom stilu. Bio je vjeran bijeloj košulji, besprijekornom odijelu po mjeri i šeširu, a rijetko je viđen u kojoj drugoj odjevnoj kombinaciji. Uz navedeno, bio je poznat i po svojim azurno plavim očima. Toga se možda sjećaju oni koji su ga vidjeli uživo, dok je publika zbog crno-bijele tehnologije tog vremena ostala zakinuta za njegove prodorne plave oči, koje su mu i donijele nadimak Blue Eyes („Plavooki“).

Foto: pinterest.com/agnesmagri

Foto: pinterest.com/agnesmagri

Manje je vjerojatno da će ga se netko sjetiti po ljubavi koju je gajio prema selfijima. Čak je i njegova obitelj bila šokirana kada su to otkrili. Sinatrina unuka Amanda Erlinger, započela arhiviranjem ogromne kolekcije starih obiteljskih fotografija koje pripadaju njezinoj baki, Nancy Barbato Sinatri, prvoj supruzi legendarnog pjevača s kojom ima troje djece, među kojima je i Amandina majka, popularna plavokosa pjevačica i glumica Nancy Sinatra.

Foto: pinterest.com/renenegrete

Foto: pinterest.com/renenegrete

Prilikom pregledavanja fotografija pronašla je autoportret pjevača koji se fotografirao u kupaonskom zrcalu 1938. godine. Amanda je uskliknula Napravio je selfie!, a njezina devedesetosmogodišnja baka ju je tupo gledala, posve zbunjena modernom terminologijom. Eto, ako ste se ikada dvoumili trebate li se fotografirati u kupaonici, vaša dvojba je sada razriješena – ako je mogao Sinatra, možete i vi. Samo bi valjalo pripaziti da vam pola fotografije ne zauzimaju bojler ili vešmašina, te da u pozadini nije razbacano vaše prljavo rublje.

Foto: pinterest.com/pinkluna

Foto: pinterest.com/pinkluna

Daljnjim pregledavanjem, ispostavilo se da je Sinatra napravio mnogo selfija koji su zajedno s drugim obiteljskim fotografijama i službenim portretima fotografa Terryja O’Neilla i Miltona Greenea izloženi u privatnoj fotografskoj galeriji Proud Chelsea u Londonu, a kustosica izložbe je spomenuta unuka Amanda. Izložba se savršeno vremenski poklopila sa Sinatrinom stogodišnjicom rođenja ranije ovog mjeseca.

Foto pinterest.com/tmansfield71

Foto pinterest.com/tmansfield71

Predstavlja zaokruženi pogled na Sinatru kao obiteljskog čovjeka i kao glazbenika – od fotografije na kojoj opušteno leži na travnjaku nakon bejzbolske utakmice, do prikaza kako radi ono što je znao najbolje: pjeva naslonjen na visoki stolac, u središtu pozornosti, s mikrofonom u jednoj ruci, dok drugu pomiče u ritmu, a pogled mu je usmjeren na gledatelje.

Foto: pinterest.com/vanb8hoven

Foto: pinterest.com/vanb8hoven

Izložba pod nazivom „Sinatra at 100: A Century in the Making“ otvorena je do 10. siječnja 2016. godine u galeriji Proud Chelsea u Londonu.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Komentari