Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Vizart

Ilica kulture Lea Vukelića: Najava budućih izložbi u novouređenom praznom lokalu

07.09.2016. Ana MirilovićFoto: Ziher.hr/Ana Mirilović
Vrijeme čitanja: 2 minute

Krajem 2012. godine kulturni antropolog i novomedijski umjetnik Bojan Mucko izdao je publikaciju Ispražnjeno u povratu (prilog etnografiji praznine). Riječ je o svojevrsnom hibridu znanstvenog i istraživačkog rada te knjige umjetnika koji se bavi fenomenom zatvaranja obrtničkih lokala u nekadašnjim radničkim zagrebačkim četvrtima Črnomercu i Trešnjevci. Gotovo četiri godine kasnije, umjetnik Leo Vukelić u suradnji s Galerijom VN odlučuje provesti projekt Ilica kulture, usredotočen na oživljavanje praznih i zapuštenih lokala putem organizacije umjetničkih izložbi u jednom od takvih smještenom u črnomerečkom dijelu Ilice.

Misleći kako će biti riječ o izložbi u Galeriji VN, iznenadila sam se vidjevši kroz prozore prazan galerijski prostor, a potom sam i na ulazu ugledala cedulju na kojoj je pisalo kako se izložba održava na lokaciji Ilica 202, srećom ni pet minuta hoda od galerije.

Prvobitna razlika u prostoru je bila samo u tome što je ovaj, omeđen praznim zidovima, bio ispunjen posjetiteljima koji su međusobno razgovarali uz piće dobrodošlice. Gdje su radovi? – pitala sam se. Malo dalje unutar prostora bila je postavljena projekcija videa koji je prikazivao proces uređenja istog od strane Lea Vukelića. Video koji prikazuje metamorfozu praznog i zapuštenog lokala u prostor prikladan za izlaganje umjetničkih djela sve je što se na ovoj izložbi moglo vidjeti. Na jednom stolu se nalazio bunt papira, odnosno poziva na izlaganje umjetnicima u skopu projekta Ilica kulture. Umjetnici će u vremenskom periodu od 15. do 30. rujna 2016. godine moći održati vlastite izložbe u tom prostoru.

Ilica kulture

Foto: Ziher.hr/Ana Mirilović

Smatrajući kako je tematika ispražnjenih lokala postala vrlo popularna među umjetnicima posljednjih godina, prvobitno sam mislila kako Vukelićeva izložba neće donijeti ništa novo i kako je riječ o konvencionalnom umjetniku naspram pionira Bojana Mucka. Kada sam doznala o čemu je zapravo riječ, promjenila sam mišljenje. Vukelićeva ideja nije ostala samo na izložbi koja se referira na dotični problem, već je odlučio barem na trenutak provesti i u djelo ono o čemu se već neko vrijeme govori. Zagreb se želi pretvoriti u grad koji će moći stati uz bok drugim europskim gradovima u kojima se prazni lokali, pa i čitave gradske četvrti, pretvaraju u kulturne centre. Obično je riječ o adaptaciji bivših obrtničkih lokala i dijelova grada gdje je obitavala stara industrija. Vukeliću svakako treba odati priznanje za konkretizaciju jedne dobre ideje.

O Vukelićevoj izložbi ne može se govoriti kao o izložbi u njezinom klasičnom smislu. Izložba na kojoj se može pogledati samo jedan video rad nije ono što bi privuklo posjetitelje željne “velike umjetnosti”. Referenca na izložbeni prostor je nešto što bi eventualno zanimalo užu struku, ali ne i širu publiku. Ipak, to nije ono što bi trebalo biti u središtu zanimanja kada je Ilica kulture u pitanju, već izložbe koje će se u sklopu tog projekta održavati. Kakve će one biti, to tek trebamo vidjeti. Zaključno, Vukelićeva izložba samo je najava za ono što uskoro treba doći, a to su izložbe u novouređenom prostoru bivšeg praznog lokala u Ilici na zagrebačkom Črnomercu.

(Visited 140 times, 2 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 2.500 out of 5)

Komentari