Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Indiana Jones u novom ruhu Stevena Soderbergha!

25.09.2014. Hrvoje Korbar
foto: Vimeo screenshot

foto: Vimeo screenshot

Jedna od najpopularnijih filmskih franšiza svih vremena, ona o pustolovnom arheologu Indiani Jonesu, ostat će upamćena po sjajnoj glazbi Johna Williamsa, Harrissonu Fordu u naslovnoj ulozi i tisućama djece koja su sanjala o tome da postanu arheolozi uvjereni kako će i oni tražiti izgubljeni kovčeg i loviti zlikovce diljem kugle zemaljske. Sva četiri filmska nastavka režirao je Steven Spielberg, a svoju osebujnu posvetu tom djelu nedavno je na svom blogu objavio njegov imenjak, slavni redatelj Steven Soderbergh, koji je već sad upamćen kao redatelj eklektičnog ukusa u čijem opusu možemo naći psihološke trilere, komedije, biografske filmove i televizijske serije.

Soderbergh je prvi dio franšize, Raiders of the Lost Ark iz 1981., obradio na vrlo neobičan način – film je u crno-bijeloj tehnici, a originalnu Williamsovu glazbu i dijaloge zamijenio je suvremenom glazbom koju je teško žanrovski odrediti. U tekstu Soderbergh kaže kako je video stvorio u edukativne svrhe –  stavljanjem filma u crno-bijelu tehniku htio je istaknuti majstorsku kameru i montažu čiji se značaj u filmskoj umjetnosti često zanemaruje. Smatrajući kako bi kvalitetan film trebao funkcionirati i bez tona, samo kao vizualna umjetnost, Soderbergh daje i naputke što točno treba promatrati u njegovoj verziji filmske uspješnice. Naposljetku, zaključuje kako je za taj aspekt filma ponajviše zaslužan Douglas Slocombe, britanski kamerman koji je za rad na ovom filmu zaradio i nominaciju za Oscara. Soderberghovu verziju filma i detaljna upustva za gledanje filma možete pogledati i pročitati ovdje.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Komentari