Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Ispeglanom umjetnošću do ženskog aktivizma u Sarajevu

28.03.2013. Jurica Mlinarec
Foto: facebook.com/peglaumjestokista

Foto: facebook.com/peglaumjestokista

Kist ili pegla? Kistom ne možemo peglati, ali peglom možemo slikati. Nekoć je svoje mjesto među slikarskim tehnikama imala enkaustika, tehnika koja je podrazumijevala slikanje voskom i predmetom koji je izvor topline. Zdena Šarić-Pisker pokrenula je Art studio “Pegla umjesto kista” te počela raditi na realizacije ove tehnike koja zahtijeva brzu realizaciju vizije.

Iako ova tehnika ne uživa mainstream poziciju, Zdenu to ne zaustavlja. Svoj užitak slikanja peglom i voštanim bojama dijeli sa svim voljnim ženama putem kreativnih radionica, izložbi, javnih demonstracija slikanja: “Veliki broj žena koje sam upoznala na radionicama nastavile su istraživati ovu tehniku i otkrivati njene čari”. Ova Zeničanka planira obići brojna mjesta u regiji, a za Ziher.hr je izjavila: “Do danas su stanovnici i stanovnice Zenice, Sarajeva, Gradiške, Tuzle, Travnika, Osijeka i Vukovara imali priliku vidjeti i sami isprobati kako izgleda slikati peglom umjesto kistom”.  Prije mjesec dana enkaustici je poučila i dvadeset Zagrepčanki: “Zajedno sa mnom su uživale u igri boja i voska te se ubrzo planiram vratiti”. Nije uvijek potrebna formalna organizacija već se spontano dogodi, poručuje nam Zdena, potrebne su samo utičnica, stolice i stol.

Foto: facebook.com/peglaumjestokista

Foto: facebook.com/peglaumjestokista

No, iza ove aktivnosti ne stoji samo strast prema duhu davno zaboravljene tehnike, već i aktivizam pa će tako sutra, 29. ožujka 2013. godine, na Sajmu ženskog aktivizma i poduzetništva od 11 do 16 sati pozvati ljude na Trg djece Sarajeva. Nekoć simbol ženske potčinjenosti, Zdena peglu transformira u objekt kreativnosti, umjetnosti i slobode.

(Visited 275 times, 1 visits today)

Komentari