Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Vizart

Ispeglanom umjetnošću do ženskog aktivizma u Sarajevu

28.03.2013. Jurica Mlinarec
Foto: facebook.com/peglaumjestokista

Foto: facebook.com/peglaumjestokista

Kist ili pegla? Kistom ne možemo peglati, ali peglom možemo slikati. Nekoć je svoje mjesto među slikarskim tehnikama imala enkaustika, tehnika koja je podrazumijevala slikanje voskom i predmetom koji je izvor topline. Zdena Šarić-Pisker pokrenula je Art studio “Pegla umjesto kista” te počela raditi na realizacije ove tehnike koja zahtijeva brzu realizaciju vizije.

Iako ova tehnika ne uživa mainstream poziciju, Zdenu to ne zaustavlja. Svoj užitak slikanja peglom i voštanim bojama dijeli sa svim voljnim ženama putem kreativnih radionica, izložbi, javnih demonstracija slikanja: “Veliki broj žena koje sam upoznala na radionicama nastavile su istraživati ovu tehniku i otkrivati njene čari”. Ova Zeničanka planira obići brojna mjesta u regiji, a za Ziher.hr je izjavila: “Do danas su stanovnici i stanovnice Zenice, Sarajeva, Gradiške, Tuzle, Travnika, Osijeka i Vukovara imali priliku vidjeti i sami isprobati kako izgleda slikati peglom umjesto kistom”.  Prije mjesec dana enkaustici je poučila i dvadeset Zagrepčanki: “Zajedno sa mnom su uživale u igri boja i voska te se ubrzo planiram vratiti”. Nije uvijek potrebna formalna organizacija već se spontano dogodi, poručuje nam Zdena, potrebne su samo utičnica, stolice i stol.

Foto: facebook.com/peglaumjestokista

Foto: facebook.com/peglaumjestokista

No, iza ove aktivnosti ne stoji samo strast prema duhu davno zaboravljene tehnike, već i aktivizam pa će tako sutra, 29. ožujka 2013. godine, na Sajmu ženskog aktivizma i poduzetništva od 11 do 16 sati pozvati ljude na Trg djece Sarajeva. Nekoć simbol ženske potčinjenosti, Zdena peglu transformira u objekt kreativnosti, umjetnosti i slobode.

Komentari