Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Izložba apstraktnih “Ritmograma” u Tehničkom muzeju

26.04.2015. Petra PlivelićFoto: pinterest.com/spezialex

Izložba “Ritmogrami” njemačkog umjetnika Heinricha Heidersbergera otvara se u utorak, 28. travnja u 19 sati u Tehničkom muzeju. Bit će prikazane apstraktne fotografije različitih dimenzija koje su nastale pomoću specijalno konstruiranog stroja – ritmografa.

Heidersberger je rođen u Ingolstadtu u Njemačkoj 1906., a odrastao je u Austriji. Umjetničku karijeru započeo je studirajući slikarstvo u Parizu. Ondje je na buvljaku kupio prvi fotoaparat i nakon potpuno se posvetio fotografiji. Njegov je fotografski opus raznolik i kreće se od arhitektonske i industrijske fotografije do apstraktne i dokumentarne fotografije. Izlagao je na brojnim izložbama, a njegova se djela nalaze u svjetskim muzejima. Preminuo je 2006. godine, a u umjetnikovu nekadašnjem atelijeru u dvorcu Wolfsburg nalazi se Institut Heidersberger koji je posvećen istraživanju i objavljivanju rada Heinricha Heidersbergera.

Fotografije koje možemo vidjeti na izložbi umjetnik je stvarao u periodu od 1953. do 1965. godine i već su tada bile popularne. O njima je pisao francuski umjetnik Jean Cocteau, a njemačka TV postaja Südwestfunk koristila je jedan Ritmogram kao svoj logo tijekom 1960-ih godina.

Foto: pinterest.com/spezialex

Foto: pinterest.com/spezialex

Sam Heidersberger je svoje fotografije nazvao Ritmogramima, a mehaničko analogno računalo koje je konstruirao “Pendelmaschine”, što je u hrvatskom prijevodu “stroj-njihalo”. Ipak stroj je kasnije nazvan ritmograf. Stroj radi tako da njegova četiri njihala pomiču svjetlosnu točku za vrijeme trajanja ekspozicije.

Nazivom koji potječe s područja glazbe, Heidersberger ukazuje na to da je riječ o harmoničnim kompozicijama koje se temelje na određenom odnosu frekvencija njihala. Ove fotoeksperimente u novije vrijeme smatraju ranom medijskom umjetnošću.

Ritmograf se sastoji od čeličnih cijevi i utega koji pomoću mehaničkih njihala pomiču snop svjetlosti, te zrcala i fotoaparata koji snima i po nekoliko minuta. Malena točka svjetlosti dolazi iz dvaju otvora zaslona koja daju gotovo paralelan snop svjetla. Taj snop usmjeren je na pokretnu površinu mehanički spojenu sa četiri njihala. Svjetlo u fotoaparat upada na staklo za fokusiranje. Njihala se pokreću, a za trajanja ekspozicije ostaje zapis svjetlosne točke. Slojeviti oblici nastaju ritmičkim uključivanjem i isključivanjem svjetla ili superponiranjem istih ili različitih uzoraka. Sve navedeno prikazano je u filmu Alija Altschaffela.

Ostali filmovi na izložbi su filmski žurnali iz 1959., 1963. i 1967. godine koji su pronađeni u Njemačkom Saveznom arhivu, a prikazuju Heidersbergera i različite verzije ritmografa. Izložba će biti otvorena do 3. lipnja.

(Visited 168 times, 1 visits today)

Komentari