Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Katalonski akrobati osvojili Zagreb, a Festival novog cirkusa najavljuje buduća gostovanja!

24.04.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.cirkus.hr, Darko Vaupotić

Foto: www.cirkus.hr, Darko Vaupotić

Publika Zagrebačkog kazališta mladih u utorak je toplim višeminutnim pljeskom ispratila pretposljednju izvedbu predstave „Cru“ španjolsko-francuske akrobatske skupine Fet a Mà. Nakon desetogodišnjeg zajedničkog rada cirkuski umjetnici Marta Torrents i Pau Portabella, u žiži međunarodnog interesa za njihovu predstavu, uzimaju odmor s neizvjesnim krajem – ekskluzivnu izvedbu na desetom Festivalu novog cirkusa publika je znala cijeniti.

Jednosatni dramatični susret akrobata i akrobatkinje, u kojem ima i privlačnosti i odbijanja, baš kao i u svakom drugom kompleksnom međuljudskom odnosu, svejedno je na neki način bio slavlje partnerstva. U traženju oslonaca katkad se čini da su stolci, čvrsto na zemlji, daleko nestabilniji od primjerice glave partnera.

Trčanje u krug s akrobatkinjom na glavi kao da je riječ o nekom laganom ljetnom šeširu, ili pak grubo manipuliranje tijelom (na katalonskom naziv predstave znači upravo – grubo) do mjere u kojoj izvođačica nalikuje tek lutki iz izloga, postavljala su velika pitanja o opsesivnoj ljubavi koja svoju životnost ne gubi čak ni kad se partner čini mrtvim. Novocirkuski dvojac, uz iznimne fizičke vještine stečene u španjolskim i francuskim visokim cirkuskim školama, u predstavu je ugradio i veliku dozu katkad crnog humora.

Foto: www.cirkus.hr, Darko Vaupotić

Foto: www.cirkus.hr, Darko Vaupotić

Festival novog cirkusa u prostore Zagrebačkog kazališta mladih, svog posebnog ovogodišnjeg partnera, vratit će se 15. i 16. lipnja, s možda i najiščekivanijim gostovanjem – čak dvjema predstavama iz repertoara slavne Compagnie Non Nova, čiji dolazak u Zagreb podupire Francuski institut, koji je podržao i gostovanje Fet a Mà.

No prije lipnja vjerne pratitelje festivala očekuje izlet do Splita, gdje će 3. svibnja u parku Sustipan biti izvedena novomagijska predstava „Horned Man“ (Rogati čovjek) belgijske skupine Rode Boom i mentalista Kurta Demeyja.

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstava kulture i Turističke zajednice grada Zagreba, a djelovanje udruge u 2014. godini podupire i zaklada Kultura nova.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Komentari