Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Pokazne izvedbe predstave 'Janje' u Zagrebačkom kazalištu mladih

10.09.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

U Zagrebačkom kazalištu mladih u četvrtak i petak, 11. i 12. rujna, održat će se pokazna izvedba predstave Janje Jelene Kovačić, u režiji Anice Tomić. Ova predstava posvećena je Zagrebačkom kazalištu mladih, točnije maloj dvorani Miško Polanec zvanoj „Janje“ i jednom trenutku u vremenu koje službena povijest obilježava kao jedno od najvećih krvoprolića u povijesti ratova, koji je zauvijek promijenio sliku Europe, ne samo teritorijalno, već i duhovno.

Rad na predstavi krenuo je od pitanja što se 1914. godine nalazilo na prostoru današnjeg ZKM-a. Tražeći odgovor na to pitanje autorice su se prvo obratile povjesničarima, oni su ih uputili u državni i gradski arhiv. A tamo su se neprestano otvarali novi tragovi koji su ih sve dalje i dalje vodili u pokušaju rekonstrukcije tog prostora i vremena. Na neki način predstava je postala i odgovor na pitanje imaju li prostori svoja sjećanja i ostavljaju li ljudi koji u njima borave svoje tragove.

Predstava Janje pokušava pratiti neke pronađene tragove, složiti cjelinu od detalja nekih osobnih povijesti, anonimnih života o kojima je nemoguće čitati u udžbenicima. U njenim temeljima stoga leži faktografija, imena, neki datumi, ali istovremeno i nemogućnost rekonstrukcije pogleda, rečenice, misli, osjećaja, svega onoga što se neuspješno opire zaboravu.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Predstava Janje neprestano balansira na granici fikcije i dokumentarizma, njena je istinitost krhka.  Ne zanimaju je konkretni datumi niti povijesne istine, već sama pokušava rekonstruirati ljude koje okuplja samo jedna činjenica – da su se 1914. godine našli u istom prostoru u kojem danas sjedi publika ZKM-a. Upravo u toj činjenici događa se jedan sasvim specifičan susret sa poviješću.

Predstava je dio trilogije Stoljeće jedne porodice, koja nastaje u koprodukciji ZKM-a, MESS-a i BITEF-a. U predstavi igraju Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Enes Salković i Vedran Živolić. Skladatelj je Nenad Kovačić, oblikovatelj videa Ivan Lušičić, kostime je osmislila Marta Žegura, oblikovatelj svjetla je Milan Kovačević, dramaturški suradnik  je Igor Štiks, a stručni suradnik Dinko Čutura.

Predstava počinje u 20 sati, ulaz je slobodan.

(Visited 81 times, 2 visits today)

Komentari