Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Najava: Premijera Dokumentarista u Dokukinu KIC

23.10.2014. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: press

Foto: press

Od ovog četvrtka u Dokukinu KIC na Preradovićevoj možete se razveseliti dokumentarnim filmom Dokumentarist redatelja Ivarsa Zviedrisa i Inese Klava. Smatra se da je Dokumentarist jedan od najzabavnijih dokumentaraca današnjice. A evo i zašto!
Film je snimljen u Latviji, a prikazuje nevjerojatan odnos između dokumentariste i subjekta njegovog rada – Inte Ozoline. Redatelji odlaze u zabačeno, močvarno područje u blizini Rige kako bi istražili život seljanke Inte. Ona je sredovječna žena za koju se čini da je uživala u svom usamljenom životu na rubu močvare dok joj posjet dokumentariste nije poremetio svakodnevicu. Tako će svojim impresivnim glasom na snimatelja baciti urok, u kameru izgovorit niz neprimjerenih riječi, prijetiti i vikati te gledateljima izmamiti osmijeh na lice. Za seljanku koja možda i ne posjeduje TV uređaj, Inta je svjesna pravila masovnih medija i to toliko dobro da zna vrijednosti i prava s obzirom na paparazze.

Foto: press

Foto: press

Tijekom godinu dana snimanja, Inta i Ivars razvijaju poseban odnos. Ujedno dokumentarist kroz humor, osim svoje savršene protagonistice, portretira sebe i svoju struku. „Ti si filmski redatelj, a dopuštaš da ti se netko kao ja smije, da te zlostavlja, ponižava i da pljuje na tebe. Kakva je to struka u kojoj čovjek pada toliko nisko?“, mudro kaže Inta.


Dokumentarist je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na latvijskom Lielais Kristaps National Film Festivalu, a dobio je i nagradu publike. Informacije o programu dostupne su na dokukino.net.

(Visited 71 times, 3 visits today)

Komentari