Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Film

Najava: Premijera Dokumentarista u Dokukinu KIC

23.10.2014. Petra Plivelić
Foto: press

Foto: press

Od ovog četvrtka u Dokukinu KIC na Preradovićevoj možete se razveseliti dokumentarnim filmom Dokumentarist redatelja Ivarsa Zviedrisa i Inese Klava. Smatra se da je Dokumentarist jedan od najzabavnijih dokumentaraca današnjice. A evo i zašto!
Film je snimljen u Latviji, a prikazuje nevjerojatan odnos između dokumentariste i subjekta njegovog rada – Inte Ozoline. Redatelji odlaze u zabačeno, močvarno područje u blizini Rige kako bi istražili život seljanke Inte. Ona je sredovječna žena za koju se čini da je uživala u svom usamljenom životu na rubu močvare dok joj posjet dokumentariste nije poremetio svakodnevicu. Tako će svojim impresivnim glasom na snimatelja baciti urok, u kameru izgovorit niz neprimjerenih riječi, prijetiti i vikati te gledateljima izmamiti osmijeh na lice. Za seljanku koja možda i ne posjeduje TV uređaj, Inta je svjesna pravila masovnih medija i to toliko dobro da zna vrijednosti i prava s obzirom na paparazze.

Foto: press

Foto: press

Tijekom godinu dana snimanja, Inta i Ivars razvijaju poseban odnos. Ujedno dokumentarist kroz humor, osim svoje savršene protagonistice, portretira sebe i svoju struku. „Ti si filmski redatelj, a dopuštaš da ti se netko kao ja smije, da te zlostavlja, ponižava i da pljuje na tebe. Kakva je to struka u kojoj čovjek pada toliko nisko?“, mudro kaže Inta.


Dokumentarist je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na latvijskom Lielais Kristaps National Film Festivalu, a dobio je i nagradu publike. Informacije o programu dostupne su na dokukino.net.

Komentari