Istaknuto
27.10.2016.

"Sherlock Holmes" Zagrebačkog kazališta mladih je vizualno izuzetno atraktivna predstava virtuozne režije, maštovite rasvjete, scenografije i kostimografije te zapanjujućih scenskih slika. Krešimir Dolenčić i njegov tim suradnika kreirali su jednu od najboljih ovogodišnjih predstava.

23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

Film

Najbolji dokumentarci Liburnia Film Festivala u zagrebačkom MM centru

03.04.2016. Ziher.hrFoto: www.facebook.com/liburniafilmfestival/

U nedjelju 10. travnja u zagrebačkom MM centru (Savska cesta 25) popodne i večer bit će posvećeni najboljim dokumentarcima s Liburnia Film Festivala. Udruga LFF, organizator festivala i Restart, njegova partnerska organizacija, u Zagrebu organiziraju projekcije sedam filmova koji su prošlog ljeta na festivalu hrvatskog dokumentarnog filma u Ičićima požnjeli nagrade na najbolji film, redatelja, montažera, snimatelja i dizajnera zvuka, te za najbolji regionalni film i najbolji film po izboru publike.

Riječ je o prvom ovogodišnjem događanju u sklopu turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, programu pod nazivom Liburnia uplovljava, koji najbolje hrvatske dokumentarce dovodi u gradove i mjesta čija se publika inače nema prilike susresti s domaćom dokumentarnom produkcijom. Zagreb i Dokukino KIC, koji trenutno zbog preuređenja seli svoj program u MM centar, posljednje su tri godine prva „luka“ u koju Liburnia uplovljava. Tijekom godine dio navedenog programa bit će prikazan i u Puli, Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu i Opatiji.

Zagrebačke projekcije u nedjelju počinju već od 16 sati kad će biti prikazan najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, Lijepo mi je s tobom, znaš redateljice Eve Kraljević, dokumentarni zapis sestrinskog odnosa. U istom je programskom bloku i dobitnik posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, Pismo za Ohio redatelja Rasima Karalića, o neobičnoj dokolici majke i kćeri jednog zaboravljenog goranskog sela.

U 18 sati gledat će se dobitnik posebnog priznanja žirija, film Staklene oči redatelja Maria Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima, te „film koji se gleda ušima“, Rakijaški dnevnik redatelja Damira Čučića, nagrađen za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

U 20 sati prikazat će se Razred redateljice Vesne Ćudić nagrađen za najbolju režiju. Redateljica je godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s „klasičnom“ dilemom – udati se ili nastaviti školovanje.

U 22 sata na programu je nagrađivani dokumentarac Veruda – film o Bojanu Igora Bezinovića, najbolji regionalni film Liburnia Film Festivala, nastao u sklopu HRT-ovog serijala „Probacije“. Večer će završiti uz također nagrađivani film Goli redateljice Tihe K. Gudac, obiteljsku priču o poznatom političkom logoru koja je na 13. LFF-u osvojila glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za montažu (Dragan von Petrović).

Publika će imati priliku i razgovarati o filmovima, s Evom Kraljević, Mariom Papićem, Damirom Čučićem i ekipom filma Razred, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Komentari