Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Film

Najpopularnije stranice internetskog streamanja filmova i serija

09.03.2014. Inja Drače
Filmovita/facebook.com

Filmovita/facebook.com

Zadnjih godina internetsko streamanje filmova i televizijskih serija uzelo je maha i stvorilo beskrajne polemike oko pitanja legalnosti, etičnosti i autorskih prava. Međutim, napredak tehnologije dopustio nam je da kreiramo vlastite televizijske sadržaje, a pasivno okretanje programa pred dalekovidnicom s velikim katodnim cijevima postaje stvar povijesti. Internet nam je donio bezbrojne koristi, gdje nije bitno iz koje zemlje dolazimo, ako posjedujemo  računalo i imamo pristup vezi. Iako, some videos are not available in your country. Takve videe ne možete pogledati, zbog kršenja određenih autorskih prava ili drugih pravnih zabrana. Ti videi nisu tema ovog članka, već oni koji se gledaju, unatoč tim zabranama. Ziher.hr ne promiče kršenje zakona niti predlaže gledanje zabranjenih sadržaja.

U ispitivanju studenata i mlađe populacije, primijetila sam da najčešći način dolaženja do željenih sadržaja jest korištenje Bittorrenta. Naravno, većina sadržaja u ovome programu je nelegalna. Slučajevi osuđivanja na zatvorske kazne zbog downloada dobivaju sve veću medijsku pažnju, dok se borba za slobodu sadržaja zaoštrava.

Drugi je način internetsko streamanje sa specijaliziranih stranica. Na takvim se stranicama nalaze popisi linkova. Puno je linkova broken, što znači da se ne mogu koristiti za gledanje, a mogući su prijenosnici spywarea i malwarea. U masi takvih stranica neke su se izdvojile, zbog široke ponude i velikog broja linkova od kojih mnogi funkcioniraju.

Neke od popularnijih su:

Filmovizija

Filmovizija/facebook.com

Filmovizija/facebook.com

Na filmoviziji se snalazi tako da se u tražilicu upiše ime željenog sadržaja ili, ako niste sigurni što gledati, moguća je pretraga po godinama i kategorijama. Kategorije uključuju i jugoslavenske filmove i serije, odnosno ostvarenja s tog područja. Filmovizija ima svoju Facebook stranicu s više od pola milijuna lajkova. Na stranici se nalaze prijedlozi dana s odgovarajućom poveznicom.

Project free tv

ProjectFreeTv/facebook.com

ProjectFreeTv/facebook.com

Stranica možda nije vizualno zanimljiva koliko prethodna i naizgled je teško snaći se, ali sve ove stranice funkcioniraju na istom principu. Najjednostavniji način je ukucavanje u tražilicu s lijeve strane ili ručno traženje koje često rezultira boljom pretragom. U alatnoj traci ispod samog naziva, nalaze se kategorije od kojih se najviše koriste prve dvije: movies i tv shows. Klikom na televizijske serije otvorit će vam se sedmodnevni pregled izlaženja novih epizoda popularnih serija. Ispod na stranici se nalazi abecedni raspored svih raspoloživih serija, sezona i epizoda.

Watchseries

Watchseries/facebook.com

Watchseries/facebook.com

Watchseries je vizualno još neuglednija. Specijalizirana je isključivo za televizijske serije koje su klasificirali na najpopularnije, animirane, dokumentarne, reality showove i sportske programe. Pretraga je identična kao i na ostalim stranicama. Upisivanjem u tražilicu koja se nalazi na vrhu stranice ili po kategorijama. Stranica ima velik broj linkova koji vam se izlistaju pri ulasku u željenu epizodu.

Filmovita

Za one koji se slabije koriste engleskim jezikom, imat će prednost ova stranica, jer je na hrvatskom. Također se specijalizirala samo za filmove. Kategorije su podijeljene po vrsti žanra, a pored njih se nalaze upute za gledanje filmova. Na naslovnoj stranici nalazi se 18 zadnje postavljenih filmova. Na dnu može se kliknuti na ‘ranije dodani filmovi’, za one koji nisu sigurni što bi gledali.

Movie4k

Movie4k/facebook.com

Movie4k/facebook.com

Na naslovnoj se stranici bore za slobodu interneta, upozoravajući kako korištenjem ilegalnih stranica možete završiti u zatvoru, i to na čak pet godina, dok zlostavljač djece dobije 22 mjeseca uvjetno. Najdirektniji su s crtežom šake koja pokazuje srednji prst ispod kojeg piše F**K Police. Stranica je domaćin za filmove i serije do kojih se dolazi istim načinom pretraživanja kao i na drugima.

Kako besplatno i legalno gledati?

Kako je internet vrelo svega i svačega, postoje i stranice na kojima bez kršenja zakona možete gledati razne sadržaje. Međutim, u Hrvatskoj možete pristupiti malom broju njih. Najčešće su raspoložive samo u SAD-u. Jedan od rijetkih domaćina koji dopušta gledanje i u našoj zemlji je Comedy Central. Oni se bave humorističnim sadržajima, od kojih su najpoznatiji South Park, The Daily Show with Jon Stewart, Workaholics i druge. Ostale morate pričekati na našim malim ekranima sa zakašnjenjem. Ili nikad.

(Visited 3.345 times, 5 visits today)

Komentari