Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Intervju

Grgur Akrap (Noćno lovište): “Slike se rađaju strpljivo i na sebe talože slojeve vremena”

17.05.2017. Jelena KovačevFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Povodom izložbe Noćno lovište, koja se otvara u petak, 19. svibnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, imali smo priliku pričati s autorom Grgurom Akrapom.

Reci mi nešto o sebi, svojem akademskom i slikarskom obrazovanju i putu, izložbama, nagradama i rezidencijama.

Završio sam Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine na nastavničkom odjelu u klasi prof. Damira Sokića. Imao sam nekoliko samostalnih i nešto više skupnih izložbi. Od važnijih nagrada spomenuo bih nagradu na Zaprešićkim minijaturama, koja mi je od posebnog značaja, zatim nagrada za mladog umjetnika na 3. Bijenalu slikarstva i nagrada Muzeja suvremene umjetnosti na 6. Zagrebačkom salonu.

Nisam fan rezidencija, ali tko zna, možda se jednog dana odvažim i na takvu avanturu.

Što te najviše formiralo u slikarskom razvitku?

Sposobnosti ovladavanja slikarskim medijem najviše su odredili moj slikarski put. U procesu slikanja nastojim koristiti tuđa i svoja iskustva u pronalaženju rješenja za slikarske probleme. Svako novo znanje o pristupu slici usmjerava me i definira moje buduće interese i slikarska nastojanja.

Koliko je trebalo za ovaj ciklus?

Ciklus noćnog lovišta tek je započet i na izložbi ću se predstaviti s četiri nova rada iz tog ciklusa. Slike se rađaju strpljivo i na sebe talože slojeve vremena koji oblikuju njezin izgled i smisao.  Na samo četiri slike radio sam oko sedam mjeseci, nisam siguran jesam li postao kritičniji prema svojim radovima ili sam samo postao sporiji.

Što za tebe znači noćno lovište ?

Lakše mi je u definiranju reći ono što Noćno lovište nije nego što jest. Ne radi se o nekoj jasnoj misaonoj konstrukciji ili želji da nešto kažem. Više je riječ o metamorfozi promjenjivog unutarnjeg svijeta u ovaj vidljivi vanjski u čemu je medij slikarstva moje jedino pravo izražajno sredstvo. Na prvoj razini, razini prepoznatljivosti, slike prikazuju svijet lovaca i lovine obavijenog mrakom i tišinom. Na tri slike lovina je trapezoidnog oblika i podsjeća na ražu (odabir raže relevantan je samo zbog geometrije oblika), a na četvrtoj slici lovac još uvijek traga za svojom lovinom. Tek kada sam dovršio slike uočio sam da se u trapezoidnom liku lovine krije još jedna geometrija, koja naizgled svjetovne prizore transformira u nešto posve drugačije.

Kako biraš motive slika i koliko su ti bitni?

Motive slika biram prema unutarnjem impulsu i nastojim izbjeći bilo kakav pokušaj da verbalno opravdavam sliku prije njene materijalizacije.

Koliko ti je bitna estetika slike?

Izuzetno važnu kategoriju slike zauzima estetika slike u mojem radu. Potrebna je vještina, iskustvo i domišljatost da svoja unutarnja stanja uobličite u privlačan slikarski jezik, a vrlo često to mi ne polazi za rukom.

Što ti je bitno postići u slici i misliš li da si to postigao u ovim slikama?

Čini mi se da smisao slike stalno mijenja svoje prebivalište, vjerujem da od tuda i potječe nevjerojatan broj slika koje su kroz povijest nastajale, a i danas u novom obliku imaju potrebu postojati. Procjenu svoga uspjeha ili neuspjeha prepustit ću publici i vremenu.

Kako je danas biti slikar u Hrvatskoj?

Teško i izazovno, ali to je ono što zaista volim biti.

Postoje li budući projekti?

Rađaju se nove ideje, ali trebam im dati vremena da vidim plodove koje će donijeti.

(Visited 190 times, 1 visits today)

Komentari