Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Noise/post punk večer Impulse festivala uz ###, Rašpu i ESC Life

15.02.2017. Ziher.hrFoto: Press

Ovogodišnji riječki Impulse festival u tradicionalnom stilu nam nudi šarolik glazbeno-filmsko-kulturni program, pa ćemo tako imati priliku prisustvovati koncertu Swansa te vidjeti brojne radionice i dokumentarne filmove. Finalnu večer, 31. ožujka, obilježit će noise/post punk večer koja će se održati u Omladinskom kulturnom centru Palach, a na pozornicu dolaze tri domaća benda: ###, Rašpa i ESC Life.

Foto: www.facebook.com

Poznati po svojoj opsesivnoj ljubavi prema filmu i napuštenim prostorima, ###, sisački instrumentalni noise outfit je u ljeto 2015. godine studio legendarnog producenta Zarkoffa prebacio u okupirano kino Zvezda u samom središtu Beograda. Okupivši stare i nove prijatelje iz legendarnih bendova VVhile, Mnjenje i Ti, u četiri dana snimili su furiozan, glasan i jezgrovit materijal s mnoštvom instrumentalnih slojeva. Materijal su proslijedili svom dugogodišnjem suradniku Naranči (Esc Life, Hemendex) koji je u svojoj majstorskoj maniri reinterpretirao beogradski materijal A strane vinyla i napisao njihove elektroničke pandane za B stranu.

Digitalno izdanje izlazi krajem 2015. godine, žanje niz dobrih kritika i zasjeda na mnoge top liste te godine. 2017. godine, u vlastitom izdanju napokon izlazi „Svjetlo“ u formi 10” vinyla limitiranih na 220 primjeraka, uz dodatnih ekstra-limitiranih 30 komada, a sve skupa je oblikovano, tiskano i upakirano rukama i prešama dvojca This Town Needs Posters, također gostiju ovogodišnjeg Impulsea. Na riječkoj promociji „Svjetla“, ### sviraju u Palachu uz goste sa scene, a za VJ-ing je zadužen Hrvoje (This Town Needs Posters).

Foto: Erik Paladin Photography

Rašpa je bend nastao zamrzavanjem aktivnosti [mandelbrot set] te Very Expensive Porno Movie. Suočeni s groznom budućnošću praćenja turskih sapunica, gledanja RTL Kockice i klađenja na tekme prve HNL, Raul, Bodo i Željko lupili su šakom o stol i krenuli od nule. Dobro ne baš od nule, ali od doma prema prostoriji za probe, sigurno da. Odmah se znalo da će bit bučno i glasno, a kasnije se sve iskristaliziralo kad je Grga pogledao njihov nastup na Ri Rocku! Zagledao se čovjek dobro i vidio sebe gore na stageu. Kad su se bolje zagledali, i oni su vidjeli njega gore skupa s njima. Tako je Rašpa dobila svoj definitivni oblik tj. double duo. Nije glazba za ples, ali nakon slušanja plesat ćete sentiše i na Dead Kennedys.

Foto: www.facebook.com

ESC Life postoji od jeseni 2013. i čine ga iskusni glazbenici koji više od desetljeća sviraju na alternativnoj sceni. Ponikli iz bendova potpuno različitih glazbenih usmjerenja, željeli su bend koji bi povezao njihovu ljubav prema jednostavnim i zaraznim pop melodijama te distorziranim gitarama. Kritika i publika zvuk benda često povezuje s očitim utjecajem indie rock scene osamdesetih i devedesetih godina – od Pixies, Sebadoh, Superchunk, Husker Du, Dinosaur Jr. pa do aktualnih The Hold Steady i Yuck. Prvi album (Access All Areas) je izašao u svibnju 2015., a objavljen je na na crnom i crvenom vinilu te na CD-u u izdanju nezavisne etikete PDV Records. ESC Life trenutačno priprema 7“ vinil koji izlazi u proljeće 2017. i paralelno radi na drugom albumu, čije se pjesme već mogu čuti na nastupima.

Ulaz se otvara u 21:00 h, a ulaznice po cijeni od 30 kuna, odnosno 35 kuna na dan koncerta, su dostupne u Dallas Music Shopu i putem sustava Entrio.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Komentari