Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Najava: Oktobarska revolucija iz rodne perspektive

01.12.2017. Filip DračaFoto: Facebook event

Boljševici i ostali ruski revolucionari prošlog stoljeća su donekle zaboravljeni pioniri ravnopravnosti muškaraca i žena. Čak i među marksistima postoji tendencija da se ruske revolucionarke prikazuju kao sporedna priča ili kao neki ukras koji treba pokazati kako su boljševici bili dobri feministi, umjesto da se neumorna borba brojnih drugarica vidi kao jedna od pokretačkih sila svega što se događalo prije Oktobra, tokom i još neko vrijeme nakon njega. Ne govori se mnogo o tome da su brojni radnici čiji su štrajkovi potpirivali revolucionarnu vatru zapravo bili radnice; u Moskvi su se čitavi Sovjeti sastojali pretežno od žena. A među ljudima koji nisu marksisti, jedva da i postoji svijest o Oktobru kao epohalnom feminističkom događaju, jednako kao i epohalnom događaju u povijesti radničke klase.

Na Filozofskom fakultetu se u organizaciji Inicijative za feministički Filozofski  održava tribina s naslovom Oktobarska revolucija iz rodne perspektive. Andrea Anđelinić i Ankica Čakardić će održati povijesna izlaganja o položaju žena u predrevolucionarnoj i revolucionarnoj Rusiji te njihovim ključnim ulogama u tim zbivanjima.

Anđelinić će pritom staviti veći fokus na boljševička eksperimentiranja s ženskim pitanjem, pozicijama koje su glede njega zauzimali Lenjin i Trocki, te neostvarenim potencijalima Oktobra koji su dolaskom Staljinovog režima definitivno bili napušteni. Čakardić će problematizirati raširenu percepciju o revolucionarkama Oktobra kao pasivnom pratitelju jedne  muške rabote, prikazati težak put koji su prelazile sve te žene koje su se pokušale ugurati u pretežito mušku sferu politike, te nas pomoću rada Rose Luxemburg podsjetiti na to da nema pravednijeg svijeta bez revolucionarne borbe.

Budući da svaki dosljedni feminizam mora biti antikapitalistički, izlaganje koje će održati Mia Gonan će pokazati da sastavni elementi kapitalističkog načina proizvodnje, poput robne vrijednosti i apstraktnog rada, pretpostavljaju patrijarhalne društvene odnose (i sve ono što ih nužno prati, a sadrži osnovni pojavni oblik takvih odnosa – nasilje nad ženama, LGBT osobama itd.) te će kritizirati poziciju liberalnog feminizma prema kojoj kapitalizam može osloboditi žene od “neproduktivnog” kućnog rada.

Tribina će se održati  u petak 8. prosinca u 19 sati, dvorana 1.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Komentari