Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Osvrt – Ostix: Koliko nam mogućnosti otvara plesna predstava bazirana na stripu?

03.10.2014. Katharina Obraz
Foto: facebook.com/events/1486848291574612/

Foto: facebook.com/events/1486848291574612/

Prošlog tjedna plesni kolektiv Ostix izveo je svoju prvu plesnu predstavu u Zagrebačkom plesnom centru. Članica Zagrebačkog plesnog ansambla Zrinka Lukčec Kiko, voditeljica Ostixa, udružila se s bivšim učenicama Škole suvremenog plesa Ane Maletić: Emom Crnić, Evom Kocić, Ivonom Grubišić i s bivšom učenicom Umjetničke škole Franje Lučića Sarom Ugrinić u ovaj novi plesni projekt koji svoju ideju inspirativno pronalazi u stripu.

Dok publika ulazi u gledalište dvorane, izvođačice stoje na pozornici i poigravaju se svojim objektima koji u kombinaciji s njihovom kostimografijom definira njih kao likove iz stripa – štap, šešir, leptir mašna i naočale pravi su alanfordovski rekviziti koji privlače pažnju upravo zbog toga što su neobični i rijetko korišteni kao pomagala u plesnim predstavama. Sama nam izvedba priča priču o likovima u stripu, ali i o stripu samom i njegovoj sudbini – nakon uvodnog dijela u dvorani nastaje potpuni mrak, a izvođačice osvjetljavaju sebe i svoje suizvođačice ručnom svjetiljkom te nam na taj način govore da je došlo mračno doba klasičnog stripa jer ga je, kao i mnoge druge vrste, razvitak tehnologije jednostavno šutnuo u neki drugi plan.

Unatoč zanimljivoj temi i efektnim situacijama, kao gledateljicu predstava me se nije dojmila. Cijela se predstava temelji na improvizaciji koja izgleda nekako nesigurno i neizrečeno te neke situacije, poput već spomenute potpune tame, traju predugo i publika nakon nekog vremena jednostavno izgubi interes te se počinje komešati i šaputati. Čini mi se da koreografkinja nije iskoristila sve mogućnosti ove široke teme i da nije iskoristila sav potencijal svojih plesačica pa je zbog toga i predstava nekako mlaka.

Porazgovarali smo s izvođačicom Ivonom Grubišić koja nam je rekla da su se zaista namučile oko predstave, ali i da im je bilo zabavno raditi, jedni s drugima i na sebi samima. Sve četiri izvođačice maturirale su tek prošle godine i ovo im je prva suradnja s koreografom izvan njihovih plesnih škola i vidno je da im treba iskustva u njihovom daljnjem napretku i razvitku. Curama želimo sreću i nadamo se da ćemo ih uskoro vidjeti u nekoj novoj, uspješnijoj predstavi!

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari