Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Otvorena izložba Mathiasa Klotza: ‘Poetika kutija’

29.03.2015. Ana-marija SeverVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr/ Ana-Marija Sever

Foto: Ziher.hr/ Ana-Marija Sever

U Oris Kući arhitekture, u petak 27. ožujka, otvorena je izložba arhitekta Mathiasa Klotza – “Poetika kutija”, na kojoj je ovaj čileanac prikazao 25 projekata nastalih tokom njegove tridesetogodišnje karijere.

Mathias Klotz jedan je od najpoznatijih čileanskih arhitekata u Europi, a osim u Europi i rodnom Čileu gradio je uglavnom u Kini i južnoj Americi. Zagrebu se predstavio svojom izložbom “Poetika kutija” koja uključuje 25 projekata, te predavanjem koje je povodom otvorenja održao na Arhitektonskom fakultetu.

Klotzova estetika pokazuje sklonost prilagođavanju geografskim posebnostima rodnog Čilea, svijest o kulturnom i arhitektonskom nasljeđu te izrazitu povezanost čovjeka i prirode.
Ovakva estetika rezultira projektima koji prvenstveno naglašavaju povezanost interijera i eksterijera. Ta povezanost dodatno se ističe korištenjem čistih linija, poigravanjem sa svjetlom i sjenom te upotrebom materijala kao što su drvo i beton, koji nisu dodatno stilizirani čime se postiže još veća uklopljenost u okoliš.

Foto: Ziher.hr/ Ana-Marija Sever

Foto: Ziher.hr/ Ana-Marija Sever

Što se tiče same izložbe, ona se sastoji od minimalističkih drvenih modela, fotografija projekata te filmova. Svaki model prati brošura koja objašnjava kreativni proces iza projekta te sadrži skice tog procesa. Te brošure osobno smatram najzanimljivijim dijelom izložbe, budući da nas upućuju u proces stvaranja projekta i u način na koji arhitekt razmišlja i kreira svoju viziju. Kod Klotza tako primjećujemo kako se voli igrati smještajem volumena u prostor i integracijom projekta u ponekad zahtjevni okoliš, ali i njegovu potrebu da nam ispriča priču stanovnika svojih građevina.

Po monokromnim fotografijama koje prate ove modele možemo vidjeti kako je arhitekt u svakom projektu uspio postići svoju viziju integracije unutarnjeg s vanjskim i obrnuto. Budući da je sam arhitekt autor ovih fotografija, one su umjetničko djelo same po sebi, čime se u ovu izložbu dodaje još jedna zanimljiva dimenzija.

Prikaz istog arhitektonskog projekta putem više različitih medija – teksta, modela, fotografije, snimke, daje nam opsežan, interni pogled na svaki projekt, čime on postaje daleko kompleksniji i zanimljiviji nego na prvi pogled.

Ovakav pristup približava arhitekturu svakom pojednicu pa tako ova izložba nije samo za teoretski potkovanog i strastvenog zaljubljenika u arhitekturu, već i laika za kojeg je ovo ‘samo’ zanimljivost ili amatera koji tek ulazi u svijet arhitekture.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Komentari