Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Otvorenje Bergmanove godine u Art-kinu

23.01.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/ingmarbergman

Diljem svijeta kulturne organizacije u 2018. godini obilježavaju Bergmanovu godinu povodom 100. obljetnice rođenja ovog velikog filmskog i kazališnog redatelja. Art-kino se pridružuje tom programu uz ciklus „Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana“, a prvi film na programu je onaj koji je Bergmanu donio svjetsku slavu.

Bergmanova godina u Art-kinu započet će uz projekciju filma „Osmijesi ljetne noći“ u srijedu, 24. siječnja u 19 sati, a u film i program će nas uvesti Boško Picula, filmski kritičar, politolog i selektor ciklusa. Ingmar Bergman jedan je od najvažnijih redatelja svih vremena, rođen 14. srpnja 1918. godine u Uppsali, u Švedskoj. Bergman je redatelj čiji se potpis osjeća u svakoj minuti filma, bilo da je u pitanju tematika ili pak stilska obilježja poput dugih pokreta kamere, filmske projekcije u radnji filma te slikovite simbolike kamere.

Njegovi su filmovi prožeti etičkim problemima i filozofskim pitanjima, a on sam je istaknuo da koristi film jedino kao sredstvo umjetničkog izražavanja svog unutrašnjeg stanja i razdiranja: „U stvari, svi moji filmovi predstavljaju vizualizaciju mojih snova, oni pružaju odušak tenziji koja nastaje u procesu traganja za smislom ljudske egzistencije“.

osmijesi ljetne noci

Foto press / “Osmijesi ljetne noći”

Svojim pristupom stvaranju i posebnom tehnikom Bergman je postao idol mnogih svjetski popularnih redatelja poput Woodya Allena, Francisa Forda Coppole, Andreja Tarkovskog i Stanleya Kubricka. Danas ostaje zapamćen i po tome što je bio jedan od rijetkih umjetnika koji je izvojevao gotovo apsolutnu slobodu stvaranja, odbacujući svaki kompromis.

Povodom stote obljetnice njegova rođenja pokrenuta je međunarodna manifestacija pod nazivom „Bergmanova godina / The Year of Bergman“, koja slavi njegov rad kroz mnoštvo retrospekcija, novih filmova o Bergmanovom životu, izložbi, kazališnih predstava, konferencija i još mnogo toga. Art-kino se pridružuje ovom projektu pa će tijekom 2018. godine jednom mjesečno prikazivati jedan Bergmanov film u sklopu programa „Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana“, a u siječnju je na programu romantična komedija „Osmijesi ljetne noći“.

Da nije bilo ovog filma, možda ne bi bilo ni Bergmanove godine. Prije „Osmijeha ljetne noći“ Bergman je bio samo još jedan redatelj koji se borio za uspjeh sa svojim filmovima, no to mu nije polazilo za rukom. Financijski problemi, kao i oni u privatnom životu, doveli su do toga da mu je život (doslovno) ovisio o uspjehu ovog filma. Rezultat 55 dana snimanja usred toplinskog vala oborio je s nogu kritičare i zaradio nagradu za najbolji poetski humor na filmskom festivalu u Cannesu (Bergman nije znao ni da se natječe), a redatelju donio međunarodno priznanje. Nadahnuće je pronašao u Shakespearovoj drami „San ljetne noći“, a zauzvrat je nadahnuo Woodya Allena u stvaranju istoimene romantične komedije i Stephena Sondheima u mjuziklu „Mala noćna muzika“,

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Komentari