Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Recenzija – “Oxygen” (Fred V & Grafix): Strujanje friškog zraka iz zvučnika

31.08.2016. Ivan KošarFoto: Oxygen cover

Pitki liquidfunk dvojca koji, otkad su u simbiozi, zadivljuju svakim izvedbama. Zadivljuje me jednostavnost i muzikalnost komponiranja raznih semplova u jednu zdravu cjelinu. Kao dijete koje se igra legićima i gradi neki svoj čaroban svijet princeza, vitezova i zmajeva. Fred Vahrman i Josh Jackson izdaju za Hospital Records svoj drugi album „Oxygen“. Fred V se primio malo više posla oko stihopisanja, dok je Grafix bio zadužen za inženjering i produkciju. Rekli bi neki da su zagazili u pop vode s obzirom na vokalne izvedbe i konstrukciju pjesama. I neka, zaslužili su. Slušam ih od kad su počeli u solo vodama i kad su se spojili. Imaju jednu konstantu i sad samo napreduju. Glazbenici odrastaju, a s njima i njihova glazba. Slikaru bi sigurno dojadilo da slika istu sliku ili da ima istu muzu. Evo što je Grafix izjavio za UKF.com:

UKF.com: Now you just said the word pop, earlier on you said about haters. Is this a concern?

Grafix : Maybe not a concern but an awareness – there are always haters and will always be people who want us to go back to the music we made when we were 18. This is quite a departure, there’s more space, it’s more stripped back, the drums are clicky and not super heavy, it’s not hugely dancefloor focused and very song-based… So we’re aware that people might not be ready for that or want that from an album. But we’ve followed our inspirations and done what we’ve wanted to do we’re really proud of it and can’t wait for people to hear it.

Odmak od baznog stila

Progresivan album od početka do kraja. Donosi 15 drum and bass pjesama s elegantnim elementima elektro popa, down-tempo ritma, predivnih instrumentala i odličnih vokala. Vokalna gostovanja daju jednu predivnu dimenziju i čuje se da su pomno birani. Njihov bliski prijatelj Tudor Davies sudjeluje u romantičnoj laganici One Of A Kind. Sramežljivi Bloc Party frontmen Kele pjevuši u Our Story. Tu su još reper Franko Fraize, Tone i Dials. A tu je i ona, njihovo novo a i moje otkriće – Amy J Pryce. Božanstvena kombinacija elegancije i finoće u glasu, teško mi se odlučiti između Ignite, Altitude ili Electrify na kojoj je bolja. Tekstualno su jednostavne, a njen se glas kao zaseban instrument ugodno smjestio na glazbenu matricu.

Od ostalih pjesama na albumu možda mi je najbolja Like The Sun. Vokal i glazbena podloga se sjajno nadopunjuju u plesnoj pjesmi idealna za ljetne festivale. Naslovna, kao i album Oxygen, u nekom je polu ritmičnom 90 bpm zanosnom stilu. Rainbow Road i Vista za moj ukus su previše glitch iako daju određenu dimenziju i odmak od baznog stila.

„Oxygen“ je više chill nego heavy za razliku od njihovog debitantskog albuma. Sanjive teksture i poletna produkcija daju ovom albumu plesnu dimenziju i glazbenu podlogu za ležerno uživanje. Isplatilo im se to što sami pišu tekstove i više fokusa daju na instrumentalne dijelove. Prava estetska harmonija ekstravagantnih glazbenika iz Engleske. Dubokih basova, finim piano/synth akordima i vokalistima uznemiruju leptiriće u trbuhu.

(Visited 52 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari