Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Pantone: Boja/e 2016. godine

06.12.2015. Petra PlivelićFoto: instagram.com/e.vali/
Vrijeme čitanja: 5 minute

Dok je ovu godinu obilježila tamna, zemljana boja s crvenim i smeđim podtonovima koju su u Pantoneu nazvali Marsala, a običnom puku je poznata kao bordo, sljedeću godinu obilježit će potpuna suprotnost. Još jedna velika novost odnosi se na količinu odabranih boja godine. Do sada je bilo uobičajeno da svaku godinu predstavlja jedna boja, no ove godine svjedočimo presedanu u svijetu boja – odabrane su dvije boje 2016. godine.

Foto: pinterest.com/lindsaykorb/

Foto: pinterest.com/lindsaykorb/

Moja prva vizualna asocijacija za odabrane boje bila je – male bebe. Vjerujem da je i tajni odbor za odabir imao istu asocijaciju na umu.

Kao što već pogađate, boje za 2016. godinu su puderasto roza i blijeda nebesko plava, odnosno Rose Quartz i Serenity, kako ih je Pantone nazvao.

Foto: pinterest.com/cindeltoro/ i Foto: pinterest.com/zantherobinson/

Foto: pinterest.com/cindeltoro/ i Foto: pinterest.com/zantherobinson/

Rose Quartz (Pantone 13-1520) je uvjerljiv, ali nježan ton koji prenosi suosjećanje i osjećaj pribranosti. Asocira na zalazak sunca, propupali cvijet ili rumeni obraz.

Serenity (Pantone 15-3919) je bestežinski i prozračan ton, koji dočarava prostranstvo plavog neba iznad nas, donoseći osjećaj olakšanja i opuštenosti.

Foto: pinterest.com/paperdeermag/

Foto: pinterest.com/paperdeermag/

Osmišljen kao svojevrsni globalni autoritet u postavljanju raspoloženja, Pantoneov program „Boja godine“ započeo je Cerulean plavom bojom koja je proglašena bojom 2000. godine. Svaka izabrana nijansa, objašnjava Laurie Pressman, potpredsjednica Pantoneovog odjela za savjetovanje o bojama, trebala bi biti „odraz“ i „protuotrov“ za aktualno vrijeme. Pantone tvrdi da Rose Quartz i Serenity predstavljaju temelje za razmišljanje o miru oko nas i o našem unutarnjem miru.

Foto: facebook.com/PantoneColor/

Foto: facebook.com/PantoneColor/

Budući da je stres postao obilježje modernog načina života i naše svakodnevice, negdje moramo pronaći mir i blagostanje. Tu uskaču boje koje ispunjavaju našu psihološku čežnju za sigurnošću i pouzdanjem. „Sjedinjene, Rose Quartz i Serenity donose ravnoteža između toplijeg roza i hladnijeg plavog tona, te odražavaju povezanost i opuštenost, kao i lagodne osjećaje reda i mira“, navodi izvršna direktorica Pantone Color Instituta Leatrice Eiseman. Odvojene, ove dvije boje nemaju jednaku jačinu utjecaja na mirnoću. Njihovo pretapanje iz jedne u drugu je gotovo magično, točno kao i trenutak kada se Pepeljugina haljina mijenja iz puderasto roza svakodnevne u balsku nebesko plavu, što je divno prikazano u ovogodišnjem filmu „Cinderella“ redatelja Kennetha Branagha.

Foto: pinterest.com/ciaociaolee

Foto: pinterest.com/ciaociaolee

Kombinacija Rose Quartz i Serenity nijanse također osporava tradicionalne asocijacije percepcije boja. „U mnogim dijelovima svijeta proživljavamo rodna zamućenja kao što se to vidi u modi, koja je pak utjecala na trendove boja u svim drugim područjima dizajna. Ovakav jednostrani pristup bojama podudara se s društvenim pokretima za ravnopravnosti spolova i fluidnost, s potrošačevom povećanom udobnošću koju postiže pomoću boje kao oblika izražavanja, s generacijom koja je manje zabrinuta tipskim ulogama ili osuđivanjem te s otvorenom razmjena digitalnih informacija koja otvora naše oči različitim pristupima korištenju boje“, priopćili su iz Pantonea.

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Povezanost dvije novoodabrane nijanse i društvenih pokreta za ravnopravnost spolova očituje se upravo u dizajnu jedne od najistaknutijih zastava poznate kao transrodna Pride zastava koja je simbol transrodnog ponosa i raznolikosti, te transrodnih prava. Zastavu je kreirala transrodna Amerikanka Monica Helms 1999. godine, a prvi put je javno prikazana na paradi ponosa u Phoenixu u državi Arizoni, SAD-u u 2000. godine. Zastava predstavlja transrodna zajednica, a sastoji se od pet vodoravnih pruga: dvije svijetlo plave, dvije ružičaste i jedne bijele u sredini. „Pruge na vrhu i dnu su svijetlo plave, tradicionalne boje za dječake. Pruge pokraj njih su ružičaste, tradicionalne boje za djevojčice. Pruga u sredini je bijela, za one koji su interseksualni, u prijelazu ili smatraju da imaju neutralan ili nedefinirani spol. Uzorak je takav da bez obzira na koji način se zastava vijori, uvijek je ispravan, što predstavlja nas koje tražimo ispravnost u našim životima“, pojasnila je Helms. Oduzmemo li nijansu ili dvije s ove zastave, dobit ćemo Rose Quartz i Serenity.

Foto: instagram.com/portaltagit/

Foto: instagram.com/portaltagit/

Pantone, tvrtka koja je autoritet u svijetu boja, prije nekoliko dana objavila je ovu dugoočekivanu objavu boje za godinu pred nama. Odlična marketinška strategija pomogla je 53-godišnjoj tvrtki da osigura svoje mjesto u pop kulturi i poslovanju. Tvrtke poput Sephora, Kitchen Aid i Thomas Pink (sasvim očekivano) već su predstavili posebne Rose Quartz-Serenity proizvode kao što su redom plavi ruževi za usne, linija kuhinjskih uređaja ili pak moderna formalna odjeća.

Foto: pinterest.com/cdeimagen/ i Foto: pinterest.com/linda_a_bell/

Foto: pinterest.com/cdeimagen/ i Foto: pinterest.com/linda_a_bell/

Bilo na u mekoj ili tvrdoj površini materijala, uparivanje Rose Quartz i Serenity nijanse donosi mirnoću i opuštenost. Odlično izgledaju u svim zvršnim premazima – mat, metalik i sjajnim, te se lako kombiniraju međusobno, ali i s drugim, posebice jednako pastelnim tonovima uključujući različite nijanse zelene i ljubičaste, bogate smeđe te sve nijanse žute i ružičaste. Uparene sa srebrnom ili zlatnom bojom donose još više živosti.

Foto: instagram.com/aslimproduction/

Foto: instagram.com/aslimproduction/

Stoga ukoliko u ovo predblagdansko vrijeme prezirete klasične Božićne boje, ponajprije crvenu, skočite u moderni svijet i okitite bor pastelnim Rose Quartz i Serenity nijansama s malo srebrnog ili zlaćanog dodatka i Božić vam može biti jednako magičan, bogat i kičast. Samo neće biti tako tradicionalan, manje će vas boljeti oči od jarkih i blještavih boja, a bit ćete istovremeno smireni i moderni.

Foto: pinterest.com/panyiax/, pinterest.com/frostedevents/ i pinterest.com/Wetnosekisses/

Foto: pinterest.com/panyiax/, pinterest.com/frostedevents/ i pinterest.com/Wetnosekisses/

(Visited 585 times, 1 visits today)

Komentari