Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Robert Pauletta u Galeriji Poola: Simboličnost i mističnost slike

18.12.2017. Dora DamjanovićFoto: Saša Bestulić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dana 15. prosinca u pulskoj galeriji Poola otvorena je izložba poznatog hrvatskog suvremenog slikara Roberta Paulette. Izložba naziva Ono što se ne-smije je, prema riječima Paulette, njegov atelje preseljen u galeriju Poola.

Geometrija simbola, znakovi portreta

Glavna karakteristika Paulettovog stvaralaštva jest privrženost jeziku simbola, tajnovitost i mističnost, kao i geometrijske forme koje i dalje ostaju potpuno u funkciji simbola. Sklonost ka simbolici i znaku jasno se može opaziti pri samom ulasku u galeriju, gdje su izložene dvije slike većeg formata, geometrijske apstrakcije Cosmicomics, nazvane po zbirci novela Itala Calvina iz 1965. godine, kao i dvije slike koje prikazuju portret umjetnikovog pokojnog oca.

Siguran osjećaj za kompoziciju te primjena i odnos boja odlike su izloženih djela koja su pojačana simbolikom i znakovljem pripovjednog karaktera. Prošarane jezikom simbola i geometrijskim znakovima koji postaju glavnim subjektom slike ili su diskretno i nenametljivo aplicirani unutar same slike, ostavljaju snažan dojam te zajedno s ostalim eksponentima zadovoljavaju podjednako estetske i intelektualne principe. Uz slike, također su izloženi i kaligrami poput Drug Tito, Sokrat i Praljak i Bol je Spol koji prikazuju Paulettin političko – socijalni angažman. Svedeni na minimalne poruke, ostavljaju snažan dojam te se na upečatljiv način bave aktualnim društvenim temama i  tabuima.

Foto: Manuel Angelini

Silueta izgubljenog poglavice

Svjetlo-tirkizna kutija cigara na kojoj se crvenkastim slovima ističe Natural te koju ukrašava ilustracija indijanskog poglavice kako puši dugu lulu mira, četvrti je rad naziva Natural American Spirit. „Lovro (Artuković o.a.) je rekao da su te cigarete prirodne tj. ekološke, da imaju svoju osviještenu publiku, i da su u velikoj mjeri politički korektne. Složili smo se o bitnosti tih činjenica.” – rečenica je iz njemu svojstvenog, pomalo ciničnog teksta koji prati rad posvećen kolegi Lovri Artukoviću i koji govori o njihovom zajedničkom pušenju tih „prirodnih, ekoloških i politički korektnih” cigareta.

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a 1987. godine jedan je od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. Koncem 90-ih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u INK-a. Potom je bio voditelj Udruge MMC Luka, a od 2009. godine posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA.

(Visited 225 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(21 votes, average: 3.524 out of 5)

Komentari