Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Knjige

Pjesma engleske književnice prodana za skoro 100 000 funti!

11.04.2013. Marta Reljanović
Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Jedna od najvećih i najuspješnijih aukcijskih kuća današnjice, Bonhams, nedavno je na dražbu dala pjesmu Charlotte Brontë naslova I’ve been wondering in the greenwoods. Rukopis je datiran na 14. prosinca  1829. te je napisan kada je autorica imala samo trinaest godina. Pjesma je napisana vrlo sitnim rukopisom na papiru malo dužem od sedam centimetara pa je gotovo nemoguće tekst čitati bez povećala.

Pjesma je na dražbi završila kao dio kolekcije pjesnika i intelektualca Royja Davidsa, a pretpostavljalo se da će dostići cijenu od otprilike 40 – 45 tisuća funti te je sve iznenadilo kad je prodana za duplo više.

Engleska književnica rođena je 1816. u Yorkshireu te se od djetinjstva, zajedno sa svojim dvjema mlađim sestrama Anne i Emily, bavila pisanjem. Radila je kao guvernanta i učiteljica, a cijeli život je pisala pod različitim muškim pseudonimima. Njezin najpoznatiji roman Jane Eyre objavljen je 1847. i sadrži brojne autobiografske elemente. Umrla je od tuberkuloze 1855. kao i njezine mlađe sestre nekoliko godina prije.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari