Istaknuto
13.11.2018.

Kako bi vam još malo olakšali (i odluku i novčanike!) probrali smo naslove koje biste svakako trebali potražiti na ovogodišnjem Interliberu.

12.11.2018.

Stan Lee, 95-godišnji otac, majka i kum plejade upečatljivih i legendarnih superjunaka Svemira zvanog Marvel, preminuo je jutros nakon što je hitno prevezen u bolnicu.

Vizart

Povjesničari umjetnosti u ‘Wikipedija’ akciji!

06.03.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/drustvopovjesnicara.umjetnostihrvatske

Foto: facebook.com/drustvopovjesnicara.umjetnostihrvatske

Wikipedija nema članak s ovim nazivom. Možda želite potražiti stranicu…? Sigurno smo svi barem jednom kliknuli na crveno označen pojam na internetskoj enciklopediji kojoj se najčešće obraćamo za pomoć kada naše znanje zakaže.

Studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta udruženi u DPUH su večeras, 6. ožujka, u sjedištu u zagrebačkoj Preradovićevoj 44 predstavili Wikipedija projekt. Projekt čija je idejna začetnica Jelena Tamindžija prezentirala je Ivana Obradović uz pomoć kolega profesora i Wikipedijinog administratora, a predstavljanje je započelo u 18:30 sati. Glavna motivacija koja se krije iza projekta jest nedostatak mnogih relevantnih informacija o hrvatskoj kulturi, a planirani modus operandi projekta sastoji se od pisanja članaka o nekoj temi, suradnje i konzultacije s profesorima, lektoriranju članaka i njihovog prijevoda na engleski jezik. Multidisciplinarnost i suradnja s kolegama anglistima u prijevodu članaka planirana je za narednu akademsku godinu. U međuvremenu, na wikipedijinim linkovima i sami možete pogledati kako članci sudionika projekta izgledaju. Jedna od tema koji su mladi povjesničari obradili bila je i Dominikanski samostan i crkva u Dubrovniku. Primjer možete pogledati OVDJE.

Povjesničari umjetnosti smatraju da je potrebna bolja zastupljenost hrvatske kulturne baštine na internetu. “Wikipedija je najbolji medij da ti podatci dođu do šire hrvatske javnosti”, svoje mišljenje je izrazila Obradović. Ipak, unatoč velikoj volji za daljnji razvoj ideje – organizacijom razgovora s umjetnicima, sistematizacijom po umjetničkim razdobljima itd. – sudionici projekta susreću se s poteškoćama koje i sami navode. Nedovoljan broj adekvatnih reprodukcija zbog nedostatka literature i strogih pravila Wikipedije, kao i nedovoljan broj studenata dobrovoljaca neki su od problema s kojima se organizatori projekta moraju suočiti.

(Visited 91 times, 1 visits today)

Komentari