Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Povjesničari umjetnosti u ‘Wikipedija’ akciji!

06.03.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/drustvopovjesnicara.umjetnostihrvatske

Foto: facebook.com/drustvopovjesnicara.umjetnostihrvatske

Wikipedija nema članak s ovim nazivom. Možda želite potražiti stranicu…? Sigurno smo svi barem jednom kliknuli na crveno označen pojam na internetskoj enciklopediji kojoj se najčešće obraćamo za pomoć kada naše znanje zakaže.

Studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta udruženi u DPUH su večeras, 6. ožujka, u sjedištu u zagrebačkoj Preradovićevoj 44 predstavili Wikipedija projekt. Projekt čija je idejna začetnica Jelena Tamindžija prezentirala je Ivana Obradović uz pomoć kolega profesora i Wikipedijinog administratora, a predstavljanje je započelo u 18:30 sati. Glavna motivacija koja se krije iza projekta jest nedostatak mnogih relevantnih informacija o hrvatskoj kulturi, a planirani modus operandi projekta sastoji se od pisanja članaka o nekoj temi, suradnje i konzultacije s profesorima, lektoriranju članaka i njihovog prijevoda na engleski jezik. Multidisciplinarnost i suradnja s kolegama anglistima u prijevodu članaka planirana je za narednu akademsku godinu. U međuvremenu, na wikipedijinim linkovima i sami možete pogledati kako članci sudionika projekta izgledaju. Jedna od tema koji su mladi povjesničari obradili bila je i Dominikanski samostan i crkva u Dubrovniku. Primjer možete pogledati OVDJE.

Povjesničari umjetnosti smatraju da je potrebna bolja zastupljenost hrvatske kulturne baštine na internetu. “Wikipedija je najbolji medij da ti podatci dođu do šire hrvatske javnosti”, svoje mišljenje je izrazila Obradović. Ipak, unatoč velikoj volji za daljnji razvoj ideje – organizacijom razgovora s umjetnicima, sistematizacijom po umjetničkim razdobljima itd. – sudionici projekta susreću se s poteškoćama koje i sami navode. Nedovoljan broj adekvatnih reprodukcija zbog nedostatka literature i strogih pravila Wikipedije, kao i nedovoljan broj studenata dobrovoljaca neki su od problema s kojima se organizatori projekta moraju suočiti.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Komentari