Istaknuto
27.10.2016.

"Sherlock Holmes" Zagrebačkog kazališta mladih je vizualno izuzetno atraktivna predstava virtuozne režije, maštovite rasvjete, scenografije i kostimografije te zapanjujućih scenskih slika. Krešimir Dolenčić i njegov tim suradnika kreirali su jednu od najboljih ovogodišnjih predstava.

23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

Izvedbene umjetnosti

Poznat je program 30. Gavellinih večeri: Nazivnik festivala je “ljekovitost ansambl-igre”

04.07.2015. Tim HrvaćaninFoto: www.gavella.hr

Kazališno vijeće Gradskog dramskog kazališta Gavella je na sjednici održanoj 3. srpnja prihvatilo program 30. Gavellinih večeri koje će se održati od 3. do 13. listopada. Ovo izdanje festivala vraća se u stari termin Gavellinih večeri na početku kazališne sezone, nakon što su prošle godine Večeri bile održane u prosincu.

U sklopu festivala bit će odigrano devet predstava, od kojih je osam u konkurenciji za nagrade. Predstave su odabrali Boris Svrtan, Sonja Kovačić i Dubravko Mihanović – ravnatelj, izvršna producentica i dramaturg Gavelle. Ovogodišnji nazivnik festivala je “ljekovitost ansambl-igre”.

Gavelline večeri otvara “Idomenej” Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, po tekstu suvremenog njemačkog dramatičara Rolanda Schimmelpfenniga i u režiji Renea Medvešeka. Na festivalu će gostovati i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom „Životinjska farma“ u režiji Andraša Urbana. Obje navedene predstave nedavno je mogla pogledati zagrebačka publika, „Idomenej“ u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT, a „Životinjsku farmu“ na Danima satire.

Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

Suvremeni tekst predstavit će i Zagrebačko kazalište mladih s predstavom “#radninaslovantigona“, čiji su autori Jazmin Sequeira i Luciano Delprato, a redateljica Renata Carola Gatica. Od zagrebačkih kazališta na Gavellinim večerima sudjeluje i HNK s predstavom “Daleka zemlja” Arthura Schnitzlera u režiji Anice Tomić te domaćini s predstavom “Kolovoz u okrugu Osage” Tracyja Lettsa u režiji Slađane Kilibarde.

Iz susjednih zemalja gostuje Narodno pozorište Sarajevo s predstavom „Divlje meso“ makedonskog dramatičara Gorana Stefanovskog u režiji Dine Mustafića. Predstava nas pita „jesu li ovi prostori doista “prostori zaostalosti”, a Europa prostor napretka i uspjeha“. Slovensko narodno gledališče iz Maribora izvest će Ibsenovu „Heddu Gabler“ u režiji Mateje Koležnik, „očišćenu do srži sukoba upisanih u vlastito tkiv“. Predstava je nominirana za najbolju slovensku predstavu prošle sezone za nagradu Društva kazališnih kritičara i teatrologa Slovenije.

Iz Beograda dolazi najbolja predstava ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, “Kazimir i Karolina” Ödön von Horvátha i beogradskog Ateljea 212, u režiji Snežane Trišić. Na svečanom zatvaranju festivala bit će ponovno izveden Lettsov “Kolovoz u okrugu Osage”, ali u produkciji Ateljea 212 i režiji Ljiljane Todorović. Kako je i u Srbiji to hit predstava s izuzetnom glumačkom podjelom, bit će zanimljivo usporediti dva “Osagea” za kraj Gavellinih večeri.

Komentari