Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Praizvedba baleta “Modrobradi” Staše Zurovca na glazbu Marjana Nećaka

13.11.2015. Ziher.hr
Foto: www.hnk.hr

U petak, 13. studenog u 19:30 održat će se praizvedba baleta „Modrobradi“ koreografa Staše Zurovca na glazbu Marjana Nećaka u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Staša Zurovac je ujedno i redatelj, libretist te dramaturg predstave, scenograf je Miodrag Tabački, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Novo baletno djelo Modrobradi temelji se na poznatoj legendi o Modrobradome, pronašavši nadahnuće u pripovijetki Modrobradi i njegovih sedam žena francuskoga nobelovca Anatolea Francea, originalnoj priči Charlesa Perraulta Modrobradi te libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka Dvorac Modrobradog.

Koreograf Staša Zurovac, hrvatski baletni umjetnik srednje generacije poznat po osobenom stilu, sa sebi svojstvenim senzibilitetom donijet će priču koju mnogi pamte po okrutnosti glavnoga lika, a zapravo nesretnika i usamljenika željnoga prave ljubavi. U svojoj pripovijetki Anatole France donosi originalnu Perraultovu priču u svojevrsnoj inverziji, propitujući njezinu objektivnost te dokazujući kako Modrobradi ustvari nije serijski ubojica, nego upravo obratno, pozitivan i nesretan lik koji nije našao mogućnost ostvariti istinsku ljubav. U tome propitivanju France se navodno oslanjao na vlastito istraživanje i pronađene povijesne činjenice.

Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

Originalna glazba suvremenoga makedonskog skladatelja Marjana Nećaka dodatno je, i ne manje značajno nadahnuće za baletno djelo koje će prikazati priču o mladoj ženi očaranoj tajanstvenim strancem koji živi u svojem zatvorenom, čudesnom i strašnom svijetu, okružen krvavim tajnama. Tematika izvornika temelji se na svojevrsnome ponavljanju, u ovome slučaju stravičnih zločina kao metafori nužnosti kako bi se nadomjestila nemogućnost glavnoga lika u ostvarivanju bliskosti i ljubavi. Zanimljiva Franceova inverzija prevodi se i kao ugroženost današnjega čovjeka, koji zbog pomanjkanja emocija i iskrenosti, kao i zbog površnosti, koristoljublja i lažnih ideala neumorno pokušava ostvarenjem prave ljubavi nadvladati vlastitu agoniju.

Staša Zurovac, plesač i koreograf, rođen 1973. godine u Zagrebu, gdje je završio  Srednju školu za klasični balet, a zatim  i Baletnu akademiju Vaganova u Sankt Peterburgu. Nakon plesačke karijere u zagrebačkom Baletu, bio je ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U svojim autorskim projektima njeguje moderan stil te je dobitnik brojnih nagrada.

Na praizvedbi te na izvedbama 14, 17. i 19. studenog nastupaju: Guilherme Gameiro Alves (Modrobradi), Nikša Kušelj (Concierge), Asuka Maruo (Colette Passage), Pavla Pećušak (Jeanne de La Cloche), Iva Vitić Gameiro (Gigonne Traignel, Blanche de Gibeaumex), Rieka Suzuki (Angele de la Garandine), Natalia Horsnell  (Alex de Pontalcin), Atina Tanović (Jeanne de Lespoisse), Mutsumi Matsuhisa (Sidonie de Lespoisse, majka), Cristiana Rotolo (Anne de Lespoisse, sestra), Ovidiu Muscalu (Cosme de Lespoisse, brat), Takuya Sumitomo (Vitez de la Merlus), Kornel Palinko (Medvjed), George Stanciu (Sluga) i drugi članovi baletnog ansambla.


(Visited 113 times, 1 visits today)

Komentari