Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Predstava “Kreket”: Što kada se princ pretvori u žabu?!

25.03.2013. Maja Brlek
Foto: teatarexit.hr

Foto: teatarexit.hr

Predstava “Kreket” novo je redateljsko ostvarenje Renea Medvešeka koje će na “daskama koje život znače” zaživjeti 25. ožujka i to u Teatru EXIT. Nastala je prema predlošku dramskog teksta Davida Mameta, u koprodukciji Teatra EXIT i Scene Gorica gdje će se također izvoditi, a premijerna izvedba zakazana je za 27. ožujak.

Razmažena princeza poljubi žapca i on se pretvara u prekrasnog princa, bajka je bez koje je nezamislovo odrastanje i već se generacijama prenosi s koljena na koljeno. Postoje brojne varijante ove bezvremenske priče, a jedna od najpoznatijih verzija koja razžaruje maštu djevojčica, ali i dječaka diljem svijeta je zasigurno ona Braće Grimm, originalnog naziva Žablji kralj ili Željezni Heinrich.

A što ako se žaba ne pretvori u princa, nego princ u žabu!? Tog se dosjetio slavni američki dramatičar David Mamet i u svom osebujnom stilu ispričao izokrenutu verziju, zapravo priču o osobnim ograničenjima i predrasudama. Sudbina se okrutno poigrala njegovim princem, pretvorivši ga u žabu kako bi mu otvorila oči za istinske životne vrijednosti, kojih nije bio svjestan kada je živio u izobilju.

Predstava “Kreket” poučnog je karaktera, namijenjena kako onima sa 7, jednako tako i onima od 77 godina. Jer čovjekom postajemo cijeli život. “I nerijetko tek kada smo na dnu, iz žablje perspektive, spoznajemo pravu veličinu ljudske malenkosti i sagledavamo je u odnosu spram čudesnog i neshvatljivog beskraja svemira. I tada ostajemo bez riječi. Spoznajemo. Čudimo se. Divimo se. Zahvalni smo. Postajemo ljudi. Sve ostalo je kreket”, kazao je redatelj Rene Medvešek.

U predstavi glume Luka Dragić, Mia Anočić-Valentić, Ivan Grčić te Bebe Na Vole. Kostimografiju potpisuje Milena Medvešek, a scenografiju Tanja Lacko.

(Visited 457 times, 1 visits today)

Komentari