Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Putopis – recept za putovanja

03.10.2015. Tijana ŽivkoFoto: facebook.com/Fraktura

Putopis je književna vrsta u kojoj pisac iznosi svoje dojmove o predjelima kroz koje putuje. Putopis nije samo nabrajanje onoga što je putopisac vidio, već se u njemu očituje i umjetnička sklonost, stav prema životu, osjećajni svijet, ukus, kultura onoga koji piše. Istodobno, putopis može predstavljati doprinos geografiji ili etnografiji, dok, s druge strane, predstavlja osobitu književnu vrstu u kojoj je putovanje i opis proputovanih predjela ili zemalja povod za šire umjetničko oblikovanje zapažanja, dojmova i razmišljanja o svemu onom što putopisca zaokuplja tijekom putovanja. Nerijetko se tako putopis približava eseju ili pak romanu u kojemu je fabula organizirana kao slijed događaja koji se zbivaju tokom putovanja nekog lika ili skupine likova.

Donosimo vam nekoliko novijih putopisnih djela koje svakako valja pročitati, a koja obuhvaćaju različite predjele svijeta i donose šaroliku sliku različitih kultura i destinacija.

Juraj Bubalo: Dodir Orijenta

Pisac i putnik u ovom nas putopisu vodi na put na Istok. Kroz osam priča, međusobno povezanih osobom autora, ali i egzotikom Orijenta, upoznajemo putnika od njegovog rađanja u Ateni pa do već okorjelog hodača otvrdnulih tabana u Iranu ili na Šri Lanci. Od Grčke, Turske i Sirije pa sve do Šri Lanke, Vijetnama i Kambodže, Bubalo istražuje dodire čudesnog Orijenta, u njima uživa, ali ih propituje, sumnja, brine. Osim subjektivnog prikaza putovanja, ovi zapisi nude introspekcijski pogled u pripovjedni subjekt.

Dodir Orijenta zbirka je kronološki poredanih putopisnih priča s raznih putovanja po zemljama Istoka. U putopise o ljudima i krajevima koje je Bubalo vidio i doživio, udjenuti su i eseji o ličnostima koje su svojim izvanrednim djelovanjem te prostore obilježili (Pierre Loti, Lawrence od Arabije, Aleksandar Veliki, Čedomil Veljačić). Ove priče zapravo predstavljaju evoluciju svih Bubalovih putovanja i njega kao putnika, od zanesenog početnika do tragača specijalističkih interesa.

David Byrne: Biciklistički dnevnik

David Byrne je glazbenik (idejni vođa benda Talking Heads ), dizajner, fotograf, redatelj i pisac koji je od 1980-ih izabrao bicikl kao svoje glavno prijevozno sredstvo u New Yorku. Radi se o dnevniku jednog biciklista, koji je bilježio biciklističke dojmove iz gradova kojima se provezao na svom sklopivom biciklu.

Dok pedalira svjetskim metropolama – Berlin, Buenos Aires, Istanbul, San Francisco, Sydney, Manila, New York i London – Byrne razmišlja o glazbi, urbanom planiranju, globalizaciji, arhitekturi, kulturalnoj dislociranosti, mentalitetu, globalizaciji, biciklistima u gradu, a sve je začinjeno njegovom mješavinom humora, znatiželje, skromnosti i humanosti. Knjiga sadrži i dodatak, koji govori o budućnosti prometovanja kroz velike gradove te sadrži skice dizajnerskih uzoraka držača bicikala u New Yorku, kao i fotografije zamijećenih znamenitosti gradova koje je David Byrne posjetio biciklirajući.

foto: planetopija.hr

foto: planetopija.hr

Jasen Boko: Tragovima Odiseja

Jasen Boko u ovoj knjizi u ruke uzima prvi putopis europske književnosti, Homerovu Odiseju te se otiskuje na putovanje Mediteranom u potrazi za mjestima po kojima je lutao i Odisej. Uzimajući Homerov ep kao vodič, autor slijedi itačkog kralja te putuje od Troje do Malte i Mljeta. Knjiga je podijeljena u tri dijela: Mediteranski puti, U Jadranu i Povratak, a postavlja se konačno pitanje je li Odisej putovao Jadranom. Boko ne daje konačne odgovore, ali daje naslutiti te pritom ispisuje uzbudljivo djelo, istovremeno duhovito, ali i kulturološki značajno. Boko je za Tragove Odiseja dobio Kiklopa za publicističku knjigu 2012. godine.

 Davor Rostuhar: Džungla

Jedan od najčitanijih hrvatskih putnika i putopisaca, Davor Rostuhar, u ovoj knjizi piše o sedam ekspedicija u najzabačenijim džunglama svijeta, ponajviše u Amazonu i Novu Gvineju, u potrazi za potpunom divljinom, ostatkom praiskonskog raja na zemlji. U rasponu četiri godine autor vodi sedam ekspedicija u najzabačenije džungle svijeta. U Gvatemali otkriva dotad nepoznatu pećinu s arheološkim ostacima civilizacije Maja. Na dvije ekspedicije u bolivijskoj Amazoni, kroči u dotad nedostižan predio te prati kretanje jaguara i tragove mitskog plemena Toromona. Na četiri ekspedicije na Novoj Gvineji, stupa u dotad neistražene predjele Terre Incognite, traži nepoznato pleme Wolani, promatra kulturnu promjenu u plemenu Yali s kojim se tek nedavno došlo u dodir i naposljetku pronalazi posve autentičan klan Banggatung koji još uvijek živi autentičnim životom kamenog doba.

Sadržajima iz područja etnologije i antropologije, geografije nepoznatog i povijesti otkrivanja, filozofije, religije, mitologije i ekologije, autor barata na popularan način, britkim stilom i pitkom elokventnošću, u prepoznatljivom putopisnom okviru. Knjiga je upotpunjena s više od 200 fotografija te deset originalnih ilustracija zemljovida.

Foto: apm.hr

Foto: apm.hr

Cees Nooteboom: Skitnje do Santiaga

Prozaik i esejist, pjesnik i putopisac Cees Nooteboom u svome najznačajnijem djelu Skitnje do Santiaga opisuje putovanje prema Santiagu de Composteli. Prema svom odredištu putuje drevnom hodočasničkom stazom koja je proomijenila svjetsku povijest, prateći tragove velikih figura španjolske prošlosti (Cida i Cervantesa, Velazqueza i Zurbarana) te posjećuje mjesta u kojima se kovala sudbina te veličanstvene zemlje.

Nooteboom putuje i zapisuje, a njegova knjiga otkriva stotine čarobnih mjesta koja se ne spominju u turističkim brošurama tako da su Skitnje do Santiaga sveobuhvatan portret Španjolske, odnosno jedinstveni vodič kroz njezine pejzaže i gradove, povijest, kultutu, umjetnost i arhitekturu.

(Visited 275 times, 5 visits today)

Komentari