Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Neobjavljeni esej Charlotte Brontë vraćen u autoričin dom

10.06.2013. Marta ReljanovićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Krajem prošle godine Brontë Society saznalo je za otkriće neobjavljenog rukopisa Charlotte Brontë iz 1840. godine. Rukopis se navodno do tog trenutka nalazio u privatnoj knjižnici, a nakon analize rukopisa dokazano je autorstvo. Ovaj vrijedni dokument sastoji se od samo jedne stranice, pisan je na francuskom u vrijeme kada je Charlotte Brontë boravila u Bruxellesu te je namijenjen Constantinu Hegeru, oženjenom učitelju, u kojeg je bila zaljubljena. Onje zajedno sa svojom ženom vodio školu u kojoj je Charlotte bila zaposlena, a kroz teška se životna razdoblja povezala se s njime.  Čini se kako je Heger čitao njezine rukopise, jer na nedavno pronađenom rukopisu ima mnogo njegovih bilješki i primjedbi.

Otkriveni tekst je esej naslovljen L’Amour Filial, tj. ljubav djece prema roditeljima. Ton eseja vrlo je dramatičan te autorica objašnjava kako dijete koje se ne odnosi prema roditeljima s ljubavlju i poštovanjem, nije gotovo ništa bolje od ubojice u očima Boga. Takav stav objašnjiv je tragičnim događajima u njezinom životu – sa samo pet godina izgubila je majku, a u vrijeme kada je pisan esej, teta koja je odgojila sestre Brontë također je obolila. Zato ne čudi da je bila vrlo vezana za oca i da je poštovala te na neki način žudjela za roditeljskom ljubavi. Iz tih razloga ovaj tekst pruža zapanjujući uvid u Charlottein tadašnji misaoni svijet i njezine osjećaje te stručnjaci iz Brontë Society smatraju da će ovo otkriće otvoriti put u nova istraživanja. U svibnju su takopokrenuli prikupljanje novaca kako bi mogli otkupiti uradak. Akcija je dobro prihvaćena, sredstva su prikupljena te je rukopis vrijedan 50 000 funti prošlog tjedna stigao u autoričin dom u Yorkshireu.
(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari