Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Neobjavljeni esej Charlotte Brontë vraćen u autoričin dom

10.06.2013. Marta Reljanović
Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Krajem prošle godine Brontë Society saznalo je za otkriće neobjavljenog rukopisa Charlotte Brontë iz 1840. godine. Rukopis se navodno do tog trenutka nalazio u privatnoj knjižnici, a nakon analize rukopisa dokazano je autorstvo. Ovaj vrijedni dokument sastoji se od samo jedne stranice, pisan je na francuskom u vrijeme kada je Charlotte Brontë boravila u Bruxellesu te je namijenjen Constantinu Hegeru, oženjenom učitelju, u kojeg je bila zaljubljena. Onje zajedno sa svojom ženom vodio školu u kojoj je Charlotte bila zaposlena, a kroz teška se životna razdoblja povezala se s njime.  Čini se kako je Heger čitao njezine rukopise, jer na nedavno pronađenom rukopisu ima mnogo njegovih bilješki i primjedbi.

Otkriveni tekst je esej naslovljen L’Amour Filial, tj. ljubav djece prema roditeljima. Ton eseja vrlo je dramatičan te autorica objašnjava kako dijete koje se ne odnosi prema roditeljima s ljubavlju i poštovanjem, nije gotovo ništa bolje od ubojice u očima Boga. Takav stav objašnjiv je tragičnim događajima u njezinom životu – sa samo pet godina izgubila je majku, a u vrijeme kada je pisan esej, teta koja je odgojila sestre Brontë također je obolila. Zato ne čudi da je bila vrlo vezana za oca i da je poštovala te na neki način žudjela za roditeljskom ljubavi. Iz tih razloga ovaj tekst pruža zapanjujući uvid u Charlottein tadašnji misaoni svijet i njezine osjećaje te stručnjaci iz Brontë Society smatraju da će ovo otkriće otvoriti put u nova istraživanja. U svibnju su takopokrenuli prikupljanje novaca kako bi mogli otkupiti uradak. Akcija je dobro prihvaćena, sredstva su prikupljena te je rukopis vrijedan 50 000 funti prošlog tjedna stigao u autoričin dom u Yorkshireu.
(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari