Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

Samostalna izložba Janka Ivčića u galeriji Šira

29.06.2017. Jelena KovačevFoto: Facebook/Samostalna izložba Janka Ivčića „!!!“

Večeras u 19 sati se u galeriji Šira otvara samostalna izložba Janka Ivčića pod nazivom !!!. Radovi Janka Ivčića nastavljaju se na prethodna umjetnička ostvarenja te predstavljaju rezultat kompleksnog umjetničko-istraživačkog procesa preispitivanja suodnosa teksta, fotografije i slike.

Iz odbojnosti prema direktnim prikazima stvarnosti i jeziku kao osnovnom sustavu prenošenja značenja, autor nastoji smanjiti asocijativnost slike micanjem raspoznatljivih oblika, ali i objašnjenje rada, do te mjere da ukida čitljivost naziva slika. Time s jezičnog sustava pomiče uporišnu točku za razumijevanje umjetničkog rada isključivo na vizualno-intuitivnu razinu. Likovnost u radovima preuzima primat nad tekstualnim: autor vlastite tekstualne skice prekriva zahvaljujući zamućenjima, brisanjem, struganjem i drugim strategijama, čime poništava značenjsko te ostavlja jedino strukturalne i formalističke naznake teksta i riječi.

Dok je jedan dio radova posvećen samom procesu dokidanja značenja teksta i preispitivanju potencijala forme tekstualnog u likovnom smislu, drugi je posvećen konkretnoj mogućnosti upotrebe strukture slova i teksta kao slikarskog sredstva. Autor u tim radovima posebnu pažnju posvećuje strukturnim značajkama slova koja tvore kompoziciju rada, dok naslikane riječi ukazuju na različite kolorističke vrijednosti i vizualne elemente predmeta koje označavaju. Nasumičnim biranjem oslikanih pojmova, ponekad i ubacivanjem fragmenata predmeta koje naslikane riječi ukazuju, radovi Janka Ivčića postaju razigraniji, što je vidljivo i po upotrebi ekspresivnog kolorizma.

Umjetnik u ovom ciklusu predstavlja slike koje likovnošću ukidaju tekstualno te na kojima se isprepliću ta dva medija sa istim značenjskim rezultatima čime naslućuje njihovu funkcionalnu jednakost.

(iz teksta Sare Mikelić)

Janko Ivčić je rođen 1989. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine u klasi profesora Duje Jurića. 2010. godine sudjeluje na likovnoj koloniji i izložbi likovnih radova Buško Blato u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru, te na sveučilišnom studentskom projektu scenskog postavljanja opere W. A. Mozarta Čarobna frula, a isti je projekt 2. srpnja 2010. god. nagrađen Rektorovom nagradom. Realizirao je tri samostalne izložbe.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Komentari