Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Knjige

Sherlock Holmes pred vratima pravde?

17.02.2013. Žaklina Kuljanac
Foto: facebook.com/sherlock holmes

Foto: facebook.com/sherlock holmes

Prethodno stoljeće pa i ovo u kojem smo trenutno, obilježeno je karakterističnim junakom koji nas uvijek iznova uspije zaintrigirati i nasmijati svojim nastupom, bilo u knjigama, filmovima ili nekom drugom mediju.Iako je neponovljivi Sherlock Holmes „pozitivac“ i ne bi nam palo ni na kraj pameti da bi on mogao biti doveden pred lice pravde, Sherlock Holmes je tema sudskog postupka koji je pokrenut u pogledu zaštite autorskih prava pred Saveznim sudom u Illinoisu.

Postupak je pokrenuo Leslie S. Klinger, jedan od urednika knjiga koje su srodne djelima Conana Doylea pošto je pri objavljivanju svog rada koji je doticao tematiku istoimenog autora, morao platiti 5 000 dolara da bi izbjegao parničenje radi povrede autorskih prava. Autorska prava Conana Doylea „štiti“ Conan Doyle Estate Ltd. koji pružaju određenu vrstu zaštite osobama koje od njih zadobiju takozvanu licencu za korištenjem elemenata iz djela o Sherlocku Holmesu.

Klinger je izjavio za stranicu Free Sherlock koja se bavi problematikom “oslobađanja” Sherlocka od “spona autorskih prava”: “Tražim od Suda trajno zaustavljanje ove vrste nasilja. Holmes i Sherlock pripadaju svijetu, ne samo određenim rođacima Arthura Conana Doylea.” Iako u tužbi Klinger navodi kako sva djela koja su napisana poslije 1. siječnja 1923. imaju pravo zaštite autorskih prava do 2023 godine, on sam traži veću slobodu za pisanje djela u kojima su pojedini ili slični ili identični elementi kao u nekoj od 10 knjiga o Sherlocku Holmesu, pogotovo onih koje su objavljene prije tog datuma. Sva prava bi trebala biti izuzeta od takve vrste zaštite autorskih prava nakon 2022. godine, nakon što je izdana i posljednja od 10 knjiga o slavnom agentu.

Postupak je počeo, a pravo pitanje jest je li Sherlock Holmes i dalje „pozitivac“ ili će na kraju većom slobodom pisanja i on biti kažnjen zbog dosadašnjeg uskraćivanja svoje pojave u djelima raznih autora?

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari