Istaknuto
19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

19.10.2016.

"Tri zime" Tene Štivičić vjerojatno će postati antologijski tekst hrvatske dramske književnosti. Drama je u travnju premijerno zaigrala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Mestnom gledališču ljubljanskom. Usporedili smo ove dvije produkcije, a "Tri zime" sagledali u kontekstu suvremene europske drame.

Glazba

Recenzija – “Skeleton Tree” (Nick Cave & The Bad Seeds): Prekrasna tuga

22.09.2016. Vlatka SemenčićFoto: Skeleton Tree [Cover]

Prije svega, za ovaj album sam već unaprijed pripremila poštovanje jer izvođač to i zaslužuje. Nakon prve preslušane pjesme instantno sam nadogradila osjećaj u strahopoštovanje. Naravno da nitko od Nicka Cavea i The Bad Seedsa nije očekivao album vedrih pjesama, ali ovo što su isporučili na “Skeleton Tree” izazvalo je iznenađenje.

Velikan je ostao bez sina, tragedija je to koju mnogi ističu kao glavnu referencu ovog albuma. No, Nick Cave je većinu stihova napisao prije tog tužnog događaja, a sam kaže i kako je nakon toga bilo nemoguće nešto raditi. Istina je da album zvuči kao ispovijest i pokušaj izlječenja, ali to je, izgleda, proročanska sudbina princa tame. Tijekom svoje karijere neprekidno je koristio biblijske motive, zazivao i izazivao poput proroka. Ovoga puta ne provocira više instance, skrušen je, a Jesus Alone bi i bez doživljene traume bio objavljen na ovom albumu. To što stihovi bizarno odgovaraju onome što se dogodilo stvar je koincidencije.

Mračni motivi glavni su motivi karijere Nicka Cavea i Bad Seedsa. Već debitantski album “From Her To Eternity” iz 1984. dao je naslutiti da veselje neće biti misao vodilja ovog benda. No, ovaj album donosi drugačiju vrstu mraka od dosadašnjeg. Ovdje je lajtmotiv tuga. Beskrajna tuga koja paralizira dok slušate pjesme. Obavijeni velom izvođača, oslobodit ćete se samo ako stisnete stop.

Nova dimenzija tame

Prethodno izlasku albuma, prkazan je dokumentarni film “One More Time With Feeling” kao promocija za Skeleton Tree”. Ne želeći se baviti klasičnim najavljivanjem albuma nakon tragedije, osmišljena je forma koja će svima biti dostupna i sve objasniti, a bez potrebe za javnim pojavljivanjem samoga Cavea. U filmu kaže kako misli da gubi glas. Možda je to razlog što je izgovaranje stihova uvelike zamijenilo pjevanje. Na taj način zapravo je dobivena nova dimenzija, zloslutnija no inače.

Naslovna Skeleton Tree je posljednja pjesma na albumu i zvuči kao odjavna pjesma. Vokal zvuči jako slabo, gotovo kao na umoru. Nema one grlatosti i snage u glasu Nicka Cavea na koji smo navikli. Spominjući nedjelju ujutro, preskakanje slike na TV-u, jeku kao odgovor na dozivanje te konstataciju kako ništa nije besplatno, Cave se miri sa sudbinom. And it’s alright now završni su stihovi albuma.

Glazba Bad Seedsa svedena je na minimum. Nenametljiva je, no fantastično u svojoj jednostavnosti prati stihove. Ovo nije album koji će se slušati s guštom na repeatu. Kada ga poslušate, možda ćete čak poželjeti da ga niste nikada čuli. Količina i razmjer tuge opjevane kroz sve pjesme nemjerljivih su razmjera. Ipak, dobro je poznavati “Skeleton Tree”, znati da je tu. Nemojte ga zaključati poput kostura u ormar, sjetite ga se s vremena na vrijeme.

Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari