Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Spoj futurizma i filozofije kao dizajn za zatvor

30.03.2014. Ziher.hr
Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Mlada arhitektica Margot Krasojevic dizajnirala je prijedlog za zatvor koji bi se nalazio usred Pacifičkog oceana. Ono što je zanimljivo jest da bi zatvor praktički lebdio u zraku. Sam bi stvarao energiju, koristeći snagu valova. Cilj je i da ovakav dizajn utječe na psihološko stanje zatvorenika jer definitivno ne bi bilo ugodno živjeti negdje u zraku usred Pacifičkog oceana.

Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Čitava konstrukcija stoji na čeličnim nogama čija se visina može podešavati. Oceanska voda provodi se ka turbinama, gdje se pretvara u električnu energiju, a kasnije pada natrag u ocean poput slapa.

Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Krasojevic je također iskoristila ideju engleskoga filozofa Jeremya Benthama, ideju o panoptikonu. Panoptikon (grč.: pan -sve; optikon -promatrati) je posebno konstruirana zgrada, u kojoj se s jedne točke može vidjeti sve. Bentham je takav koncept ponudio čak i za škole i bolnice, no ponajviše za zatvore. Zatvorski čuvar bi bio u svevidećoj točki, a zatvorenici bi živjeli sa uznemiravajućim znanjem da ih on uvijek može kontrolirati, tako da on zapravo ne bi morao biti konstantno fizički prisutan, no strah u zatvorenicima, temeljen na nesigurnosti, ne bi jenjao.  Arhitektica je dizajnirala hologramska stakla koja su dodatno učvršćena čeličnom mrežom i koja grade “tijelo” ovoga zatvora. Zatvoreničke sobe bile bi odjeljene poluprozirnim staklenim zidovima, pa bi se cijeli prostor, po konceptu panoptikona,  činio otvoren.

Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Ideja panoptikona je etički diskutabilna pa je i cijeli koncept pomalo stravičan, no ipak je vema inovativan zbog svoje ekološke i ekonomske isplativosti.

Komentari