Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Vizart

Spoj futurizma i filozofije kao dizajn za zatvor

30.03.2014. Ziher.hr
Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Mlada arhitektica Margot Krasojevic dizajnirala je prijedlog za zatvor koji bi se nalazio usred Pacifičkog oceana. Ono što je zanimljivo jest da bi zatvor praktički lebdio u zraku. Sam bi stvarao energiju, koristeći snagu valova. Cilj je i da ovakav dizajn utječe na psihološko stanje zatvorenika jer definitivno ne bi bilo ugodno živjeti negdje u zraku usred Pacifičkog oceana.

Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Čitava konstrukcija stoji na čeličnim nogama čija se visina može podešavati. Oceanska voda provodi se ka turbinama, gdje se pretvara u električnu energiju, a kasnije pada natrag u ocean poput slapa.

Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Krasojevic je također iskoristila ideju engleskoga filozofa Jeremya Benthama, ideju o panoptikonu. Panoptikon (grč.: pan -sve; optikon -promatrati) je posebno konstruirana zgrada, u kojoj se s jedne točke može vidjeti sve. Bentham je takav koncept ponudio čak i za škole i bolnice, no ponajviše za zatvore. Zatvorski čuvar bi bio u svevidećoj točki, a zatvorenici bi živjeli sa uznemiravajućim znanjem da ih on uvijek može kontrolirati, tako da on zapravo ne bi morao biti konstantno fizički prisutan, no strah u zatvorenicima, temeljen na nesigurnosti, ne bi jenjao.  Arhitektica je dizajnirala hologramska stakla koja su dodatno učvršćena čeličnom mrežom i koja grade “tijelo” ovoga zatvora. Zatvoreničke sobe bile bi odjeljene poluprozirnim staklenim zidovima, pa bi se cijeli prostor, po konceptu panoptikona,  činio otvoren.

Foto: screenshot / complex.com

Foto: screenshot / complex.com

Ideja panoptikona je etički diskutabilna pa je i cijeli koncept pomalo stravičan, no ipak je vema inovativan zbog svoje ekološke i ekonomske isplativosti.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Komentari