Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Supetar pripremio ‘zabranjeno filmsko voće’ i najdoxeve iz 12 zemalja

10.07.2014. Ziher.hr
Foto: Supetar Super Film Festival

Foto: Supetar Super Film Festival

Ovogodišnje je izdanje, od 14. do 19. srpnja, Supetar film festival rezervirao za najbolje dokumentarne filmove kratkog i dugog metra, i to iz 12 zemalja regije i cijele Europe.

Kao uvertira i prigodan warm up day je nulti dan Festivala, 14. srpnja, koji će publiku zavedenu nogometnim ludilom promptno prebaciti pred filmsko platno gdje će se u 21 sat vrtjeti Oscarom nagrađen dokumentarac U potrazi za Sugarmanom, dirljiva priča o dva južnoafrička novinara koji nastoje otkriti što se dogodilo s njihovim idolom, američkim folk-glazbenikom Sixtom Rodriguezom. Unatoč golemom svjetskom uspjehu filma, redatelj Malik Bendjelloul je ubrzo podlegao posljedicama dugogodišnje borbe s depresijom te prerano napustio ovaj svijet, ostavivši upravo taj dox kao svoj posljednji i najbolji redateljski rukopis.

Službeno je otvaranje Festivala zakazano za utorak 15. srpnja, koje će vrata otvoriti gorko-slatkom komedijom Pogrebnik snimatelja, scenarista i redatelja Dragana Nikolića, ujedno i gosta SSFF-a, kojeg očekuje i „filmska čašica“ razgovora poslije projekcije filma.

Od europskih best buy doxeva za preporuku su svakako britanski laureat na Berlinaleu ove godine, Duh četrdesete i pete, strastveni filmski portret jedne povijesne epohe Ujedinjenog kraljevstva, koji potpisuje Ken Loach, kao i luckasto-šarmantni dox o lovu na prvi seksualni odnos superpametnog i superzgodnog ali autističnog Enee Posebna potreba Carla Zarottija. Na ruski način dobivamo dokumentarac Krv redateljice Aline Rudnitskaye, priču o mobilnoj stanici za doniranje krvi koja putuje po malim ruskim gradovima i siromašnim Rusima kojima je to nerijetko jedini izvor preživljavanja, a gdje kolanje krvi pulsira poput današnjeg društva u cjelini.

Foto: Prozor na zivot

Foto: Prozor na zivot

Od filmskih poslastica iz domaćeg programa svakako treba izdvojiti višestruko nagrađivani dokumentarac o žrtvama kredita u švicarcima U braku sa Švicarcem istaknutog filmskog kritičara Arsena Oremovića koji se gleda kao da je igrani film te podsjeća na rad Michaela Moorea, zatim kontroverznu priču felinijevskog stila o jednom neobičnom splitskom kvartu u kojem vlada samo jedna svetinja – Hajduk – u filmu Brda 21000 Split Silvija Mirošničenka, inače i autora vrlo popularnog biografskog doxa o glazbeniku Edi Maajci Sevdah o rodama, koji će upravo u Supetru premijerno prikazati svoj najsvježiji uradak, dugoiščekivani film Prozor na život, dokumentarni eksperiment o zavorenicima koji je dosad zbog tabu-teme bio zabranjen te je stoga izostao i s ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Za kraj tu je izvrsno promišljen, „skrivenom kamerom“ snimljen i urnebesno duhovit dokumentarac Autofokus Borisa Poljaka u kojem kamera svjedoči preobrazbi prostora u pozornicu gdje se izmjenjuju neobični događaji, a slučajni turisti postaju glumci u predstavi. Film je tek što je ugledao svjetlo dana pomeo konkurenciju i pobrao većinu važnijih nagrada na domaćim i regionalnim festivalima.

Foto: Selektor domacih doxova Đelo Hadžiselimović i direktor Festivala Petar Trebotić

Foto: Selektor domacih doxova Đelo Hadžiselimović i direktor Festivala Petar Trebotić

I ove godine ponovno za presjek najboljih recentnih europskih dokumentaraca zadužen Oliver Sertić, a ono najbolje retrospektivno iz domaće produkcije pak stiže prema receptu legendarnog Đele Hadžiselimovića.
Kao i svakog ljeta dosad, ulaz je na sve projekcije i popratna događanja slobodan, kao i radionicu dokumentarnog filma pod voditeljskom palicom Ivane Todorović i Zlatka Zlatkovića za djecu i mlade, na koju se jedino zbog ograničenog broja polaznika treba unaprijed prijaviti.

Uživajte, bit će ovo dugo, toplo, filmsko ljeto!

(Visited 145 times, 1 visits today)

Komentari