Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Tjedan suvremenog plesa: Osam dana međunarodne selekcije festivala

12.06.2015. Ziher.hrFoto: www.danceweekfestival.com

Najveći regionalni plesni festival, 32. Tjedan suvremenog plesa, ove se godine održava u Zagrebu od 29. svibnja do 20. lipnja. Festival se ove godine održava u tri odvojena bloka – prvi je bio posvećen hrvatskoj selekciji, drugi dio je fokusiran na radionice, razgovore te filmske projekcije, a od 13. do 20. lipnja trajat će treći blok, odnosno međunarodna selekcija Tjedna suvremenog plesa.

Središnja lokacija festivala je Zagrebački plesni centar u Ilici 10, a ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar.

Međunarodni dio programa posvećen je suradnji s Francuskom kroz projekt Rendez-vous Festivala Francuske u Hrvatskoj. Na festivalu će se, između ostalog, predstaviti novija generacija francuskih koreografa, ali i one koje smo imali prilike upoznati ranijih godina (poput Cie Nacera Belaza, Boris Charmatz, Vincent Mantsoe). Tako će se Boris Charmatz ove godne predstaviti s plesnom instalacijom Flipbook, koja se bavi istraživanjem i oživljavanjem pokreta Merce Cunninghama.

Foto: www.danceweekfestival.com

Foto: www.danceweekfestival.com

Neke autore upoznajemo po prvi puta, poput koreografkinje Myriam Gourfink ili pak mladog plesnog dvojca okupljenog oko nagrađivane skupine Sine qua non arts i mladih autora okupljenih oko Collectif Es. Franck Vigroux, također iz Francuske, predstavit će se sa svojim radom Aucun Lieu. Radi se o djelu između opere i videa, koncerta i koreografije, koje nas uvlači u prostor u kojem pozornica postaje volumen koji pulsira, rasteže se i sužava, povećava i skuplja. Prvi put u Hrvatsku dolaze i Collectif ÈS sa zanimljivim radom dugačkog naziva – Hippopotomonstrosesquippedaliophobija, koji predstavlja strah od dugačkih riječi i definiciju koja se kontinuirano vrti u krug.

Publika će imati priliku uživati i u neobičnom performansu Last Dance Conche Vidal koji će biti izveden na platou ispred KIC-a. Concha Vidal u svom umjetničkom djelovanju primjenjuje interdisciplinarni pristup koji spaja video, tekst i pokret te se u ovoj poemi bavi zajedničkim životom parova i ljubavi. Mlada, perspektivna talijanska umjetnica Giorgia Nardin, koja je dobila prvu nagradu Premio Prospettiva Danza 2013, dolazi s predstavom All dressed up with nowhere to go.

Foto: www.danceweekfestival.com

Foto: www.danceweekfestival.com

Ove godine festival će ugostiti nekoliko izvrsnih solo izvedbi. Jedna je multimedijalna predstava HAKANAI koja kombinira suvremeni ples i digitalne medije. Radi se o solo koreografskoj izvedbi koja se razvija kroz seriju slika u pokretu, a ishod izvedbe je otkrivanje digitalne instalacija publici.  Druga solo izvedba je najnovija koreografija rado viđenog gosta Thierry Smitsa – predstava ReVolt nedavno je premijerno izvedena u Belgiji. Zatim slijedi poslastica koja će obradovati sve one koji prate suvremenu mimiku – predstava FREMD KÖRPER slavne Karine Holla. Radi se o solu o siromašnoj ženi u nacističkoj Njemačkoj koja, da bi preživjela, preuzima identitet svog pokojnog supruga Maxa i na kraju postaje nadglednik logora.

Po prvi puta predstavljamo i poljske umjetnike, s predstavom Nijinsky: Posvećenje Snova u produkciji Teatra Bretoncaffe, za koju su dobili najviša priznanja koja u Poljskoj za ples dodjeljuje Ministarstvo kulture. Posljedna predstava ovogodišnje festivala je Supernatural Simone Aughterlonya, koja se bavi odnosom materijalnog i nematerijalnog svijeta te identitetom i prerušavanjem.

Foto: www.danceweekfestival.com

Foto: www.danceweekfestival.com

Ovogodišnji festival udomio je i dva EU projekta: Communicating Dance koji okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Njemačke, Irske, Nizozemske, Italije, Francuske i Hrvatske, te Migrant Bodies. Communicating Dance razmatra kako približiti suvremeni ples javnosti i na koje načine poboljšati komunikaciju oko i kroz suvremeni ples, a projekt Migrant Bodies razmatra fenomen migracija u najširem značenju ovog pojma, od migracija u prirodi do onih ljudskih.

Upravo će projekt Migrant Bodies, koji uz plesne umjetnike okuplja i pisce i vizualne umjetnike, otvoriti Međunarodni blok festivala. Tako će se u sklopu tog projekta predstaviti Cécile Proust, Manuel Roque, Su-Feh Lee, Jasna Vinovrški i Alessandro Sciarroni. Migrant Bodies je projekt koji se realizira u suradnji s partnerima iz Kanade, Francuske i Italije, a nakon dvije godine trajanja kroz niz istraživačko-kreativnih rezidencija, u Zagrebu predstavlja dio rezultata ovog višeslojnog projekta.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Komentari