Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Ući u život umjetnika kroz filmsko platno (II. dio)

13.04.2013. Jurica Mlinarec
Foto: screenshot/youtube

Foto: screenshot/youtube

Ponudili smo vam već prvu turu filmova o likovnim umjetnicima. Frida Kahlo, Pollock, Basquiat…, nadamo se da ste ih pogledati dosad, a Ziher donosi vam nekoliko novih prijedloga filmova o umjetnicima. Izbor između stilova i razdoblja umjetnika u kojima su djelovali sve je raznolikiji. Od baroka do suvremene umjetnosti, nekoliko stoljeća unatrag pa do danas, od simbolizma do realizma – sedma umjetnost nadahnuta je likovnošću.

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon

Foto: screenshot/youtube

Foto: screenshot/youtube

Biografija ovog britanskog umjetnička usredotočuje se na njegovu vezu s Georgeom Dyerom čije je samoubojstvo kasnije inspiriralo neke od Baconovih najznačajnijih radova. Upoznaju se kada Dyer (kojeg glumi Daniel Craig) upada u Baconov (Derek Jacobi) stan s namjerom da ga opljačka. Rezultat: završavaju u krevetu. Od tuda, pratimo njihove živote u New Yorku i Parizu. Radnja biografije traje do 1971. i otvaranje Baconove retrospektive u pariškom Grand Palaisu.

Turneja kroz boemski Soho tijekom 60-ih godina snažno je utkana u film uz naturalističku, zapravo baconovsku, atmosferu dok istodobno pratimo jednu tragičnu ljubavnu priču.

Francis Bacon: Champagne for my real friends, real pain for my sham friends.

Klimt

Foto: screenshot/youtube

Foto: screenshot/youtube

Gustav Klimt djelovao je na razmeđu stoljeća, a ovaj simbolistički slikar smatra se jednim od najznačajnijih članova austrijske secesije. Tadašnji Beč doživljavao je velike promjene, bilo je do vrijeme koje se smatra zlatnim dobom, dolazi do umjetničkog bunta i pojave modernizma. Secesija ili Art Nouveau preplavljuje umjetničku scenu te platna postaju obojena inspiriranošću prirodom, profinjenošću, dekorativnošću.

U portretu austrijskog slikara koji je prodrmao tadašnju scenu svojim erotskim slikama, zadatak  utjelovljenja Klimta preuzeo je John Malkovich. Klimt je u jednoj bečkoj bolnici, a životna priča odvija se u njegovom umu. Struktura filma uvelike se odvija oko njegovih veza – jedna platonska, prijateljska s austrijskom dizajnericom Emilie Floege, a druga s plesačicom Leom de Castro. Film i nije naišao na najpozitivnije kritike, a većina kritičara slaže se u jednom – ako se dogodi da slučajno propustite film, ne trebate tugovati. Ali svejedno, ako želite mini lekciju iz povijesti umjetnosti, sjednite i pogledajte ovu biografiju.

Lust for life

Foto: screenshot/youtube

Foto: screenshot/youtube

Postimpresionistička umjetnost Nizozemca Vincenta van Gogha ostvarila je važan utjecaj na umjetničku scenu 20. stoljeća, a na neki način je otvorila vrata ekspresionistima koji tek dolaze. Van Gogh je onaj tip umjetnika – patnika. Živio je u agoniji, bez priznanja i novaca, a umro je u 37. godini  ostavivši iza sebe preko dvije tisuće umjetnički radova.

Ova biografska drama iz 50-ih bazirana je na istoimenoj knjizi Irvinga Stonea, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Kirk Douglas koji odlično funkcionira s Anthonyjem Quinnom koji se pojavljuje u ulozi francuskog umjetnika Paula Gauguina za koju je nagrađen i Oscarom za najbolju sporednu ulogu.

Paul Gauguin: With all your talk of emotion, all I see when I look at your work is just that you paint too fast!

Vincent Van Gogh: You look too fast!

Caravaggio

Foto: screenshot/youtube

Foto: screenshot/youtube

Ovim filmom odlazimo do najstarijeg od ponuđenih umjetnika – Michelangela Merisija, odnosno Caravaggia. Smatra se jednim od najznačajnijih slikara u povijesti, utemeljiteljem baroknog slikarstva, a neki tvrde kako je s njegovim radovima počelo moderno slikarstvo.

Istaknuti britanski redatelj Derek Jarman stvorio je više od povijesne biografije inkorporirajući u nju jednu poetičnu priču o ljubavnom trokutu između Caravaggia, Ranuccija i Lene. Ovim filmom počela je suradnja Tilde Swinton koja glumi Lenu i redatelja Jarmana.

Caravaggio: [after being stabbed by Ranuccio Caravaggio touches the wound and blood] Blood brothers!

(Visited 207 times, 1 visits today)

Komentari