Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Vizart

Učiti iz prošlosti: Mračni trenuci ruskih gulaga u novom moskovskom muzeju

13.04.2013. Jurica Mlinarec
Foto: screenshot/gulaghistory.org

Foto: screenshot/gulaghistory.org

Čini se kako će Rusija konačno dobiti veliki muzej koji će podsjetiti na žrtve iz represivnog sustava – tzv. Gulaga. Nakon Drugog svjetskog rata u Rusiji su otvoreni koncentracijski logori za prisilni rad i zatvore. Milijuni ljudi bilo je izloženo izrabljivanju kroz prisilni rad, medicinske pokuse i ostale oblike pritvaranja. Sama riječ Gulag skraćenica je od Glavne uprave za popravno-radne logore i kolonije, a taj je sistem postojao tijekom Staljinove ere, od 30-ih do 50-ih godina.

Trenutno postoji takozvani “The State Museum of GULAG History”, ali Rusi žele jedan veći komemorativni muzej koji bi obilježio taj isječak ruske povijesti. Sergei Karaganov, član Savjeta civilnog društva i ljudskih prava već je ranije kritizirao rusku vladu da ne čini dovoljno kako bi odala poštovanje žrtvama sovjetske represije. Trenutni muzej otvoren je 2001., a osnivač je Anton Antonov-Ovseenko koji je i sam bio zatvorenik u logoru za prisilni rad. Muzej sadrži razne osobne predmete zatvorenika – pisma, dnevnike, ali i razne umjetničke radove bivših zatvorenika i suvremenih umjetnika koji nude vlastiti pogled na tadašnju situaciju. Taj muzej trebao bi postati baza onog novog koji bi se trebao otvoriti iduće godine u glavnom ruskom gradu.

Još nekoliko bolnih točaka ruske povijesti spominje se u kontekstu pružanja komemorativne uloge u obliku muzeja. Razni aktivisti smatraju kako moskovski zatvor Butyrka i Kresty iz Sankt Peterburga iz 19. stoljeća također trebaju doživjeti svoju pretvorbu.

Foto: screenshot/gulaghistory.org

Foto: screenshot/gulaghistory.org

(Visited 127 times, 1 visits today)

Komentari