Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Učiti iz prošlosti: Mračni trenuci ruskih gulaga u novom moskovskom muzeju

13.04.2013. Jurica Mlinarec
Foto: screenshot/gulaghistory.org

Foto: screenshot/gulaghistory.org

Čini se kako će Rusija konačno dobiti veliki muzej koji će podsjetiti na žrtve iz represivnog sustava – tzv. Gulaga. Nakon Drugog svjetskog rata u Rusiji su otvoreni koncentracijski logori za prisilni rad i zatvore. Milijuni ljudi bilo je izloženo izrabljivanju kroz prisilni rad, medicinske pokuse i ostale oblike pritvaranja. Sama riječ Gulag skraćenica je od Glavne uprave za popravno-radne logore i kolonije, a taj je sistem postojao tijekom Staljinove ere, od 30-ih do 50-ih godina.

Trenutno postoji takozvani “The State Museum of GULAG History”, ali Rusi žele jedan veći komemorativni muzej koji bi obilježio taj isječak ruske povijesti. Sergei Karaganov, član Savjeta civilnog društva i ljudskih prava već je ranije kritizirao rusku vladu da ne čini dovoljno kako bi odala poštovanje žrtvama sovjetske represije. Trenutni muzej otvoren je 2001., a osnivač je Anton Antonov-Ovseenko koji je i sam bio zatvorenik u logoru za prisilni rad. Muzej sadrži razne osobne predmete zatvorenika – pisma, dnevnike, ali i razne umjetničke radove bivših zatvorenika i suvremenih umjetnika koji nude vlastiti pogled na tadašnju situaciju. Taj muzej trebao bi postati baza onog novog koji bi se trebao otvoriti iduće godine u glavnom ruskom gradu.

Još nekoliko bolnih točaka ruske povijesti spominje se u kontekstu pružanja komemorativne uloge u obliku muzeja. Razni aktivisti smatraju kako moskovski zatvor Butyrka i Kresty iz Sankt Peterburga iz 19. stoljeća također trebaju doživjeti svoju pretvorbu.

Foto: screenshot/gulaghistory.org

Foto: screenshot/gulaghistory.org

(Visited 121 times, 1 visits today)

Komentari