Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Od Pacina do Nicholsona: Tko je sve utjelovio Sotonu na filmskom platnu?

03.05.2013. Inja Drače
Foto:Timcurry.co.uk

Foto:Timcurry.co.uk

Pali anđeo, vrag, Sotona, Nečastivi, Lucifer, Belzebub. Ovo je lista nekoliko imena koja se nadijevaju Božjem protivniku i protivniku svega dobroga općenito. Imena ima puno, a vizualnih i literarnih prikaza još više. Kroz povijest i različite vrste umjetnosti se Princa Tame zamišljalo kao zmiju, ženu, oblik starogrčkog božanstva Pana, crnog anđela. Često ga se zamišlja s velikim rogovima, crvene boje s kozjim papcima i deformiranim krilima.
Lik vraga su pokušali dočarati brojni redatelji, ne samo skroz fizički izgled, već i kroz cjelokupnu filmsku ulogu. Njegove riječi bude strah od nadnaravnog moćnika koji uvijek spletkari protiv ljudi. Najčešće je prikazan kao ultimativno zlo, ali je ponekad dobivao dimenziju simpatičnosti i duhovitosti. Kako je rekao Satan iz South Parka “Without evil there could be no good so it must be good to be evil sometimes”.
Žanr filma u kojem se pojavljuje je većinom horor, ali je čest lik u znanstveno fantastičnim filmovima i trilerima. Donosimo vam nekoliko zanimljivih filmskih utjelovljenja vraga.

Tim Curry – Legend (1985.)

U filmu Legend glumi Lorda Tame (Lord of Darkness) kojemu je cilj ubiti jednoroge kako bi svijetom zauvijek zavladala tama. U potrazi za njima, njegovi goblini hvataju i mladu princezu Lili. Darkness, očaran njenom ljepotom, je pokušava zavesti snovima o besmrtnosti i bogatstvu. Tim Curry je odlično odigrao ulogu Lorda Tame, svojim zastrašujućim glasom i stasom te intrigantnim i zavodljivim narativom. Film je snimljen 1985., a glavne uloge tumače Tom Cruise, Mia Sara i Tim Curry. Redatelj Ridley Scott je ovaj avanturistički ZF temeljio na Disneyevim crtićima Snjeguljica i sedam patuljaka, Bambiju i Fantaziji.

Jack Nicholson – The Witches of Eastwick (1987.)

Glumac koji u samome svom pogledu ima nešto vragolasto pa koga bolje izabrati za takvu ulogu nego Jacka Nicholsona? U fantastičnoj je komediji The Witches of Eastwick odigrao Daryla Van Hornea koji stiže u gradić Eastwick nakon što tri najbolje prijateljice nesvjesno obave obred prizivanja savršenog muškarca. Šarmantni vražićak ulazi u život mladih žena i osvaja njihova srca, dok one uživaju u tome. Međutim, javljaju se nevolje u „raju“ na koje će on loše reagirati. Vještice su odglumile Cher, Susan Sarandon i Michelle Pfeiffer.

Rosalinda Celentano- Passion of the Christ (2004.)
Iako u filmskome svijetu žene rjeđe dobivaju ovakve uloge, Rosalinda Celentano u Passion of the Christ je nastupom oborila s nogu. Vjerski film Mela Gibsona koji je svojevremeno digao židovsku zajednicu na noge prikazuje zadnje sate života Isusa Krista i njegovo raspeće. Vrag mu dolazi i iskušava ga. Zaista impresivna gluma Rosalinde Celentano koja bi mogla utjerati strah u kosti i najhrabrijima.

Al Pacino – Devil’s Advocate (1997.)

John Milton (Pacino), odnosno Lucifer, odličnom poslovnom ponudom namami mladoga odvjetnika Kevina Lomaxa u svoju tvrtku. Kevin se upušta u moralno upitne poslove te istovremeno zapušta svoju ženu koja naočigled mentalno slabi. Al Pacino se savršeno uklopio u ulogu narcisoidnog vlasnika ogromne odvjetničke tvrtke koji sebično i hedonički kuje đavolje planove. Jedan od odličnih primjera njegove glume je video ispod u kojemu „trača“ Boga i izjavljuje kako cijelo 20. stoljeće pripada njemu. Mnogi bi se i složili.

Peter Stormare – Constantine (2005.)
Sotona u bijelome odijelu je njegov unikatni prikaz s obzirom da bijela simbolizira čistoću i nevinost, odsutnost grijeha. Međutim, ovaj vrag ima ukusa u odijevanju pa to ne bi trebalo dulje čuditi. U filmu Constantine dolazi osobno pokupiti dušu egzorcista Johna Constantinea koji je osuđen na pakao zbog pokušaja samoubojstva. Peter Stormare se uživio ulogu čak bolje od Keanua Reevesa u ulozi Constantinea i dočarao zastrašujuću atmosferu mogućnosti odlaska u pakao.

Gabriel Byrne – End of Days (1999.)
S filmskog plakata End of Days pogled Arnolda Schwarzeneggera je oštro uperen u nas, drugi je glumac ostvario značajnu ulogu u filmu. Riječ je o Gabrielu Byrneu. Film nije pokupio fantastične kritike, ali Byrne je svojom smirenošću oživio vraga i objasnio Arniju kako kraj dana nije kraj nego početak koji će biti kul, a da i dalje on zvuči kul.

Tom Waits – The Imaginarium of Doctor Parnassuss (2009.)
Mr. Nick, personifikacija vraga kupuje dušu doktora Parnassusa u zamjenu za besmrtnost. Besmrtnost za mladost za cijenu da će dati svoje prvorođeno dijete njemu kada napuni 16. godinu. Waits djeluje vrlo vragolasto u svojoj ulozi, ali i okrutno kada se ne ispune dana obećanja.

(Visited 226 times, 1 visits today)

Komentari