Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

Wilhelm scream: Filmski vrisak koji ste čuli već mnogo puta

27.10.2014. Marija Vukšić
Foto: vibrant-nostalgia.tumblr.com1

Foto: vibrant-nostalgia.tumblr.com1

Iako vam naziv možda nije poznat, šanse su velike da ste barem jednom dosad čuli Wilhelm scream odnosno Wilhelm vrisak. Primjerice, čuli ste ga kad je Luke Skywalker pucao na onog nesretnog Stormtroopera, čuli ste ga kad je Indiana Jones srušio onog nacista i čuli ste ga kad je Buzz Lightyear bio bačen kroz prozor. Wilhelm Scream zvučni je efekt koji je iskorišten u više od 200 filmova, a prvi je put snimljen 1951. godine u westernu Distant Drums. Logično je zapitati se zašto se taj vrisak koristio u toliko filmova i zar nije bilo pametnije snimiti novi vrisak, ali stvar je u tome da ga redatelji vole koristiti jer je s vremenom postao holivudska interna šala.

Foto: thechickinthemiddle.tumblr.com

Foto: thechickinthemiddle.tumblr.com

Nitko nije u potpunosti siguran tko je zaslužan za Wilhelm scream, ali glavni osumnjičeni je glumac i pjevač Sheb Wooley, najpoznatiji po pjesmi “Purple People Eater”. Glumio je malu ulogu u Distant Drums gdje se poznati vrisak čuje kad zapovjednik Quincy Wyatt vodi vojnike kroz močvaru i aligator napadne jednog od vojnika. Wooley je snimao mnoge zvučne efekte za Distant Drums, uključujući i razne druge vriskove. Navodno je njegova supruga Linda Dotson 2005. godine, dvije godine nakon Woolyjeve smrti, potvrdila glasinu o tome da je on zaslužan za Wilhelm scream.

Ako je Sheb Wooley tvorac Wilhelm screama, zašto se on onda ne zove Sheb scream? Nakon Distant Drums, zvuk je iskorišten u filmu The Charge at Feather River (1953) kada vojnika Wilhelma pogode strelicom u nogu. Tako je nastao nadimak za taj tip vriska. Ben Burtt, dizajner zvuka, primijetio je da se taj vrisak koristio u mnogim filmovima tijekom šezdesetih pa ga je odlučio koristiti u svim filmovima na kojima je radio uključujući i sve Indiana Jones i Star Wars filmove.

Ubrzo su ga drugi dizajneri zvuka počeli oponašati, a nakon njega i nekim se redateljima jako svidjela ideja korištenja Wilhelm screama. Quentin Tarantino koristio ga je u Reservoir Dogs (1992) , Kill Bill Volume 1 (2003) i Inglourious Basterds (2009), a vrisak se može čuti i u svim Peter Jacksonovim nastavcima LOTR-a.  Burtt je nedavno izjavio da više neće koristiti Wilhelm Scream, ali bez obzira na to, drugi će ga sigurno nastaviti upotrebljavati. Zanimljivo je da vrisak nije ograničen samo na područje filma, već se pojavljuje i u ponekim igricama.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Komentari