Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Zabranjeno gledanje: Najbizarnije zabrane filmova

23.05.2014. Vladimir KneževićVrijeme čitanja: 6 minute
foto: facebook.com

foto: facebook.com

Riječ cenzura potječe od latinske riječi censura, koja označava procjenu imetka, ocjenu koju je u republikanskom Rimu obavljao censor, u svrhu određivanja količine poreza na imovinu kojeg je dužan plaćati svaki građanin. Rječnik hrvatskoga jezika Vladimira Anića cenzuru opisuje kao zakonom odobreno djelomično skraćivanje ili potpuna zabrana amoralnih ili ideološki nepoželjnih javnih istupa pojedinca ili grupe ljudi. U današnjem smislu cenzure, njena je svrha kontroliranje protoka informacija unutar nekog društva.
Po uzoru na Ziherov trodijelni članak Zabranjeno čitanje: Književni klasici, Cenzure modernog doba i Tehnike i načini cenzure, donosimo vam filmsku verziju istog.

Eksplicitni seksualni sadržaji i pretjerano nasilje opravdani su razlozi za djelomično cenzuriranje i/li postavljanje barem dobne granice. Nisam siguran koji bi normalan roditelj dopustio djetetu da gleda Srpski film, Ljudsku stonogu, Grotesku i tko bi ih normalan uopće htio gledati. Razumljivo je tako, no ne i opravdano, da se u islamskim džamahirijama u kojima homoseksualnost podliježe kaznenom zakonu ne dopuštaju filmovi s takvom tematikom. Isto vrijedi i za totalitarne režime i filmove koji bi ih mogli poljuljati. No, za ovaj prvi put donosimo vam najgluplje, najbizarnije i najsmješnije razloge za zabranjivanje filmova.

1. South Park: Bigger Longer & Uncut (1999)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Ne začuđuje da se djelo Trey Parkera i Matta Stonea pojavljuje na ovakvoj listi. Jedini smisao South Parka i njegovih tvoraca upravo je stvaranje butthurta. Ovaj američki izraz u slobodnom prijevodu glasio bi bol u guzici, a najbliži opis bio bi: jaka negativna emocionalna reakcija na neprimjerenu osobnu uvredu, karakterizirana osjećajem srama.
Dugometražna verzija South Parka Bigger, Longer & Uncut zabranjena je u Iraku zbog prikazivanja Saddama Husseina kao homoseksualnog Sotoninog ljubavnika. U Šri Lanki zabranjen je nakon epizode u kojoj Buda konzumira kokain. Najpoznatiji napad na tvorce South Parka uslijedio je nakon prikazivanja proroka Muhameda, što je po islamskim zakonima zabranjeno. U sljedećoj epizodi nakon incidenta, prorok Muhamed prikazan je odjeven u kostim medvjeda.

2. The Simpsons Movie (2007)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Za razliku od South Parka koji je pri vrhu i Family Guya koji ga slijedi, na ljestvici morbidnog humora Simpsoni bi bili pri samom dnu. Njihov je humor suzdržan, a izrugivanje s današnjim društvom lijepo upakirano. Simpsonima su krila nekoliko puta bila skraćena: zbog pjesme ”New Orleans” netom poslije uragana Katrine koji je uništio New Orleans; zbog upotrebe vulgarnih riječi; zbog ekscesivnog prikazivanja oružja; zbog prikazivanja Barta kao bombaša samoubojice u doba kad je 9/11 bila svježa rana.. Najčudniju zabranu Simpsoni su dobili sa svojim filmom od strane Burme, zato jer je koža obitelji Simpson žute boje, s obzirom da su žuta i crvena boja zabranjene u Burmi na kino platnima (?!).

3. 2012 (2009)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Sjeverna Koreja i nije mjesto koje bi iznenadilo cenzuriranjem kinematografskih ostvarenja, no ovaj je razlog poprilično čudan. Film katastrofe sa Johnom Cusackom u glavnoj ulozi zabranjen je u Sjevernoj Koreji, jer se 2012. godina smatra posebnom, budući da bi njihov pokojni vođa Kim Sung II. te godine navršio stoti rođendan. Stoga, bilo koji film koji je 2012. godinu pokazao kao lošu, smatrao se uvredljivim i zabranjen je zbog ,,provokacije i kočenja razvoja države”.

4. James Bond: Goldfinger (1964)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Jedan od najuspješnijih iz serijala o agentu 007, iz doba kad je Bond još uvijek bio markantan macho muškarac, a ne metroseksualac koji vozeći se u gliseru nosi prsluk za spašavanje. Goldfinger je treće pojavljivanje Seana Connerya u ulozi 007, pun je poznatih rečenica i fanovima serijala često je na vrhu ljestvice. U Izraleu je zabranjen kad su vlasti doznale da je glumac Gert Frobe, koji je fantastično utjelovio antagonista Goldfingera, bio član Nacionalsocijalističke partije. Izraelske vlasti, doduše, nisu znale da je Frobe svoje članstvo u nacističkoj stranci koristio kako bi spašavao Židove od Gestapa. Netom poslije zabrane, izraelsko veleposlanstvo u Beču dobilo je dojavu od jednog gospodina za kojeg je Frobe riskirao život ne bi li ga spasio te je zabrana povučena.

5. Schindlerova lista (1994)

facebook.com

facebook.com

Schindlerova lista, film koji se jučer emitirao povodom svoje 20. obljetnice na Festivalu židovskog filma Zagreb, u zemljama Bliskog istoka zabranjen je zato jer je – prežidovski. Spielbergov film o Oskaru Schindleru, članu Nacionalsocijalističke stranke koji je riskirao sve ne bi li spasio 1200 Židova tamošnjim vlastima ne sviđa se, jer film potiče na suosjećanje sa židovskim narodom.
Spielberg je događaj komentirao riječima:
,,Apsoluntno sramotno. Iznenađuje me, jer sam smatrao da će se islamske zemlje suosjećati s ovim filmom i da će im poslužiti kao instrument za rješavanja problema s muslimanima koji se događaju u Bosni.”

6. Avatar (2010)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Narodna Republika Kina dozvoljava 20 stranih filmova godišnje, što znači da većinom blockbusteri i razvikani filmovi dolaze u njihova kina. Među njima se našao i Avatar. Kineske vlasti odlučile su ga zabraniti nakon dva tjedna, iz straha da bi mogao izazvati nemir među stanovnicima i motivirati ih na revoluciju. Naime, prestrašeni su bili zbog dijela filma u kojem prisilno preseljavaju narod Na’vi, što je uobičajena praksa u Kini. Također, Avatar je previše zarađivao pa su ga shvatili kao prijetnju za domaći film. U Kini su zabranjeni i svi filmovi s putovanjima u prošlost i budućnost zbog straha od ideje da se povijest ponovno napiše.

7. King Kong (1933)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Riječ je o originalu, King Kongu iz 1933. godine. Ovaj je film jedan od razloga zašto je Peter Jackson odlučio postati redatelj, a ujedno i napraviti novu verziju. Efekti na originalu iz 1933, gledano s današnje perspektive, toliko su loši, da su komični. Zašto su ga onda u Finskoj zabranili? Tridesetih godina prošlog stoljeća, filmovi su bili još svježa i nova stvar i ljudi nisu znali što očekivati. Velika gorila koja jede ljude jednostavno je strašila ljude. Što bi tek rekli da im je netko pustio Human Centipede ili SAW…

8. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)

foto: facebook.com

foto: facebook.com

Borata ne treba predstavljati, kao ni razloge zašto bi netko mogao biti uvrijeđen ovim filmom. Borat na tapeti tako ima različite vjerske i nacionalne skupine; Rome, Židove, Arape. Ipak, Arapi su još jednom dokazali da nemaju smisao za humor pa je tako Borat zabranjen u svim arapskim zemljama osim Libanona, a možda nisu shvatili da je to komedija, a ne dokumentarni film. Ruske vlasti su pokušale utjecati na kina da ne puštaju ovaj mockumentary, budući da je Kazahstan bivša država pa su se i oni našli uvrijeđenima. Zanimljivo je da je ministar vanjskih poslova Republike Kazahstan, koja je zabranila emitiranje filma, zahvalio Sachi Baron Cohenu na snimanju ovog filma, jer im je turizam znatno procvjetao.

9. District 9 (2009)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Ovaj prvijenac južnoafričkog redatelja Neilla Blomkampa prikazuje susrete četvrte vrste na drukčiji, originalan način. Privatna kompanija MNU drži izvanzemaljce zatočenima s ciljem da će osposobiti njihovo oružje i na tome zaraditi. Jedan njihov agent biva izložen nepoznatoj supstanci došljaka i postaje najtraženiji čovjek na Zemlji te se može sakriti samo u Okrug 9. Dok su svi hvalili film, Nigerijci su se jako uzrujali. U jednoj sceni, zlikovac Obesandjo pokuša odsjeći i pojesti ruku agenta izloženom vanzemaljskoj supstanci, ne bi li stekao njegove magične moći. Nigerijci su film zabranili, jer ih se portretira kao kanibale i zatražili ispriku filmske kuće Sony Pictures. Njihova ministrica Dora Akunyili izjavila je za BBC: ,,Žao nam je što je Nigerija prikazana kao zemlja kanibala i kriminalaca. Također, očito je da je ime našeg bivšeg predsjednika Oluseguna Obasanja iskrivljeno u Obesandjo i prikazan je kao vođa kriminalne organizacije.

(Visited 232 times, 1 visits today)

Komentari