Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Zagrebačka priča o pisanicama

29.03.2013. Katarina Peroković
Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

U pripremi za slavlje uskrsnuća Isusa Krista i kraj korizme kuha se šunka, priprema mladi luk, peku kolači i naravno – bojaju se pisanice. Nisu samo kuhana kokošja jaja i njihova ispuhana ljuska predmet maštovitosti ovih dana. Predmet ukrašavanja su i stiroporna, prozirna ili plastična jaja, a na zagrebačkom Kaptolu tradicionalno su i ove godine postavljene velike pisanice kao simbol najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Pisanice oslikane u duhu hrvatske naive nalaze se ispred gradske katedrale, a idilični gradski i seoski motivi razvedravaju ovo tmurno i kišovito predblagdansko vrijeme. One se već treću godinu postavljaju ispred katedrale gdje plijene pažnju Zagrepčana, ali i sve brojnijih turista kojima je neogotička crkva jedna od omiljenih gradskih znamenitosti. U pripremi za nedjeljno slavlje i produženi vikend koji svi, vjernici ili ne, jedva čekamo, pogledajmo prava “mala” umjetnička djela visoka 2,05 metara i široka 1,5 metar.

Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

Znate li uopće priču o pisanicama? Jaja predstavljaju simbol novoga života, te je upravo iz tog razloga preuzet poganski običaj njihova ukrašavanja i bojanja u kršćanskoj simbolici. Za vjernike ona predstavljaju Isusovo uskrsnuće,  a s vremenom su, poput ukrašenog drvca u božićno vrijeme, postale izvor tradicionalnih običaja koji i nisu previše povezani sa samim blagdanom. Tucanje jaja na uskršnje jutro samo je jedan od njih – u borbi pobjeđuje onaj čija je ljuska najmanje napukla. Megalomanske pisanice postavljene u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba oslikali su umjetnici iz Koprivničko-križevačke županije u maniri naivnog slikarstva, čiji su najpoznatiji hrvatski predstavnici upravo iz mjesta Hlebine u ovoj županiji. Samouki naivni umjetnici poput Ivana Generalića dokaz su da za ostvarivanje slikarskog potencijala nije nužno akademsko obrazovanje, a u toj su maniri oslikane i ove pisanice. Ukrašena jaja napravljena od pleksiglasa oslikali su umjetnici iz različitih podravskih mjesta poput Kloštra Podravskog, Đurđevca, Molvi i naravno Hlebina.

Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

Foto: ziher.hr/Zlatko Ivančok

(Visited 339 times, 1 visits today)

Komentari