Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Glazba

Ziher playlista za ljeto u vašem privatnom Idahu

28.06.2017. Valentina SertićFoto: "My Little Eye" (2002., r. Marc Evans) [screenshot]

Nikada nisam bila veliki putnik. Nisam vozač, autobuse ne volim, a vlakove samo dok sam u njima. Uvijek znam što treba ponijeti na put i da će netko imati sendvič viška. Nostalgična sam u vezi svake mučnine na cesti, ali želim nazad sve one sate koje sam provela pakirajući se. Sama odredišta bila su lijepa, ali se događaja rijetko sjećam, a fotografije često izgubim. Najviše pamtim koliko su udobni bili kreveti na kojima sam spavala, o čemu sam tih dana razmišljala i kome sam slala razglednice. Putovanja su hrana za dušu, kaže neki instacaption. Trebamo putovati da bi rasli, kaže drugi. Nova iskustva uvijek nam se prezentiraju u obliku obroka. Kako putovanja postaju sve brža i jeftinija, tako je taj obrok sve nekvalitetniji. Svemu tome usprkos svako malo otputujem. Ljeti volim ići dolje u Idaho.

“You’re livin in your own Private Idaho”

Da, taj Idaho nije jedna od sjedinjenih država, već stanje uma. Engleska riječ state opisuje oba pojma, i stanje i državu. Prema ovoj analogiji, ako je sjedinjenih američkih država pedeset, toliko je i stanja uma. Znate li imena svojima? Ja većinu godine živim na potezu između Minnesote i Ohia, ali preko ljeta često odlutam u Sjevernu Dakotu i nekako završim u Idahu. Čini mi se da je Idaho jedno od onih stanja uma kroz koje valjda svi moramo proći. The B-52’s na svom albumu “Wild Planet” imaju pjesmu Private Idaho koja tu nesretnu državu opisuje kao stanje paranoje. Ovoj pjesmi nema premca kad je u pitanju disharmonično suglasje neurotične tema i njezine jednako uznemirujuće obrade. Ipak, na ovotjednoj Ziher playlisti pronaći ćete još nekoliko glazbenih posveta neurozama.

“The bottom of the bottomless blue pool”

Ljeto je vrijeme odmora samo za neke. Njegove nam temperature, ako nismo na moru, ne dopuštaju da dišemo ili govorimo te nas često dovedu u stanje kontemplacije. Promišljanje o sebi i svom životu često zna rezultirati umorom, ali i svojevrsnom neurozom. Nazvali je mi Idaho ili nekako drugačije, znamo da ona ne smije potrajati. Znamo i da će kada dođe jesen sve prirodno krenuti nekim svojim tokom. Ali do jeseni ima još tri mjeseca. Ako se već polako pakirate za Idaho, počeli ste lagati svojim prijateljima, zatvarate se u sobu i mislite samo na cheesecake, možda je pravi trenutak za ovu Ziher playlistu. Na njoj ćete naći anti-party mix pjesama, kaos Beatlesa, Nirvane i Suicidal Tendenciesa. Njezin GPS ne radi, ona iz paranoje skreće u banalnost ludila. Zapamtite, trebamo putovati kako bi rasli. Ili jeli. U svakom slučaju vozite polako.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari