Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Ziher playlista: Obrade pop hitova u vintage stilu

15.07.2016. Helena KezerićFoto: Facebook.com/VintagePhotos2/ Mario De Biasi - Italiani si voltano

Bijele rukavice, marame, šeširi, punđe, Coco Chanel suknje i čista elegancija. Ursula Andress, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Elizabeth Taylor, Tippi Hedren, Mia Farrow samo su neke od svjetskih modnih ikona doba koje i danas nepresušno inspirira modu, glazbu, film i sva ostala polja umjetnosti u svom nastajanju. Ovog petka dolazimo u službi Ziherove playliste kojom se vraćamo u šezdesete.

Naizgled idilično doba ipak je u trajnim sjećanjima ostavilo najljepše epizode, trenutke i boje koje se prenose iz generacije u generaciju. Osobno me baka zabavljala pričama o brojnim putovanjima i pustolovinama na koje se ohrabrila zajedno s djedom dok su bili mladi. Kako je učila plesati twist gledajući dvije djevojke u restoranu za vrijeme večere. Pričala mi je kako si je sama šivala kostime i suknje, birala najnovije materijale i uzorke i uvijek se trudila pratiti trendove iako informacije nisu bile dostupne kao nama danas.

Vintage i rockabilly scena veže se uz šezdesete i ona u Zagrebu postoji, no ponekad djeluje da je vrlo teško prodrijeti u nju. Prilikom posebnih događanja u gradu zapravo možemo vidjeti koliko puno ljudi na svakodnevnoj bazi vizualno njeguje taj kult. Ne govorim samo o modi, imamo i bendove koji rade odlično glazbu koja zvuči vrlo autohtono. Na tom nebu B and the Bops i Johnny And His Rockin’ Tunes definitivno bi bili zvijezde vodilje.

 

I naravno da šezdesete čini mnogo više od spomenutog. Mnogo više nego bismo ikad mogli nabrojiti. U službi glazbe spomenut ćemo samo neka imena kao što su Neil Sekada, The Ronettes, Nina Simone, Etta James, Dusty Springfield, Joan Baez, Bee Gees, Ike & Tina Turner, Frank Sinatra, The Animals, Frank Zappa, Chuck Berry, The Body Blues, B.B. King, Janis Joplin, The Temptations, Roy Orbison, Simon & Garfunkel, The Supremes, Johnny Cash, Marvin Gaye, Aretha Franklin, The Beach Boys i jedan i jedini – Kralj Elvis Presley.

I nabrajajući sva ova imena shvaćam da bi njihove pjesme činile savršenu playlistu, no to ćemo ostaviti za neki drugi put. Danas donosimo zabavne covere aktualnih, malo starijih i evergreen pop hitova u aranžmanu karakterističnom za šezdesete godine prošlog stoljeća. Pronaći ćete i nekih eksperimentiranja sa zvukom pedesetih, tridesetih i dvadesetih. U svakom slučaju ugodno otkriće koje nam je donio kanal PostmodernJukebox. Nedjelja u obiteljskoj kući i prebiranje po starim obiteljskim fotografijama teleportirali su me u vrijeme u kojem nikad nisam živjela, što mi je dalo i ideju za ovotjedno izdanje Ziherove playliste.

Uz Youtube kanal PostmodernJukebox zaronili smo u predivne obrade poznatih pop pjesama i zabavili se otkrivši vrlo talentirane glazbenike. Uživajte u playlisti i obradama pjesama koje su tresle svjetske top liste. Na repertoaru su se našli Maroon 5, Wham!, Britney Spears, Drake, Aqua, Tove Lo, Celine Dion, Outkast, Mayor Lazer i M∅, Taylor Swift, Lorde, Beyonce, N’Sync, MAGIC i ostali.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Komentari