Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Glazba

Ziher playlista: Obrade pop hitova u vintage stilu

15.07.2016. Helena KezerićFoto: Facebook.com/VintagePhotos2/ Mario De Biasi - Italiani si voltano

Bijele rukavice, marame, šeširi, punđe, Coco Chanel suknje i čista elegancija. Ursula Andress, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Elizabeth Taylor, Tippi Hedren, Mia Farrow samo su neke od svjetskih modnih ikona doba koje i danas nepresušno inspirira modu, glazbu, film i sva ostala polja umjetnosti u svom nastajanju. Ovog petka dolazimo u službi Ziherove playliste kojom se vraćamo u šezdesete.

Naizgled idilično doba ipak je u trajnim sjećanjima ostavilo najljepše epizode, trenutke i boje koje se prenose iz generacije u generaciju. Osobno me baka zabavljala pričama o brojnim putovanjima i pustolovinama na koje se ohrabrila zajedno s djedom dok su bili mladi. Kako je učila plesati twist gledajući dvije djevojke u restoranu za vrijeme večere. Pričala mi je kako si je sama šivala kostime i suknje, birala najnovije materijale i uzorke i uvijek se trudila pratiti trendove iako informacije nisu bile dostupne kao nama danas.

Vintage i rockabilly scena veže se uz šezdesete i ona u Zagrebu postoji, no ponekad djeluje da je vrlo teško prodrijeti u nju. Prilikom posebnih događanja u gradu zapravo možemo vidjeti koliko puno ljudi na svakodnevnoj bazi vizualno njeguje taj kult. Ne govorim samo o modi, imamo i bendove koji rade odlično glazbu koja zvuči vrlo autohtono. Na tom nebu B and the Bops i Johnny And His Rockin’ Tunes definitivno bi bili zvijezde vodilje.

 

I naravno da šezdesete čini mnogo više od spomenutog. Mnogo više nego bismo ikad mogli nabrojiti. U službi glazbe spomenut ćemo samo neka imena kao što su Neil Sekada, The Ronettes, Nina Simone, Etta James, Dusty Springfield, Joan Baez, Bee Gees, Ike & Tina Turner, Frank Sinatra, The Animals, Frank Zappa, Chuck Berry, The Body Blues, B.B. King, Janis Joplin, The Temptations, Roy Orbison, Simon & Garfunkel, The Supremes, Johnny Cash, Marvin Gaye, Aretha Franklin, The Beach Boys i jedan i jedini – Kralj Elvis Presley.

I nabrajajući sva ova imena shvaćam da bi njihove pjesme činile savršenu playlistu, no to ćemo ostaviti za neki drugi put. Danas donosimo zabavne covere aktualnih, malo starijih i evergreen pop hitova u aranžmanu karakterističnom za šezdesete godine prošlog stoljeća. Pronaći ćete i nekih eksperimentiranja sa zvukom pedesetih, tridesetih i dvadesetih. U svakom slučaju ugodno otkriće koje nam je donio kanal PostmodernJukebox. Nedjelja u obiteljskoj kući i prebiranje po starim obiteljskim fotografijama teleportirali su me u vrijeme u kojem nikad nisam živjela, što mi je dalo i ideju za ovotjedno izdanje Ziherove playliste.

Uz Youtube kanal PostmodernJukebox zaronili smo u predivne obrade poznatih pop pjesama i zabavili se otkrivši vrlo talentirane glazbenike. Uživajte u playlisti i obradama pjesama koje su tresle svjetske top liste. Na repertoaru su se našli Maroon 5, Wham!, Britney Spears, Drake, Aqua, Tove Lo, Celine Dion, Outkast, Mayor Lazer i M∅, Taylor Swift, Lorde, Beyonce, N’Sync, MAGIC i ostali.

(Visited 157 times, 1 visits today)

Komentari