Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Ziher playlista: Ususret Žedno uho festivalu

15.05.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/zedno.uho, dizajn: Andro Giunio

Idući nas tjedan očekuje koncertna poslastica za ljubitelje aktualne glazbe, odnosno Žedno uho festival koji nas po 16. put veseli probranim izborom izvođača čije ćemo nastupe moći vidjeti u zagrebačkom klubu Močvara. Vrijeme održavanja rasteže se na četiri dana, točnije na 19., 20., 22. i 23. svibnja.

Ovogodišnje izdanje Žedno Uho festivala fokusirano je na nezavisnu scenu eksperimentalne i klupske progresivne elektronske glazbe, ali i na omiljene žednouhe glazbene žanrove: post, noise i avant rock.

Tako su se na popisu izvođača našli post-rock bend And So I Watch You From Afar, britanski skladatelj tmurne elektronske glazbe pod imenom Vessel, australski multi- instrumentalist Oren Ambarchi, ambijentalni glazbenik B. Fleischmann te mladi glazbenici, math-rock izvođač Mylets i Anton Maskeliade, interesantan po tome što  izvodi glazbu i osigurava prateće vizuale pomoću tehnologije kontrole pokreta. S domaće scene imat ćemo priliku vidjeti Franz Kafka Ensemble i Ha Det Bra.

Franz Kafka Ensemble nastao je okupljanjem nekoliko generacija glazbenika sa zagrebačke nezavisne scene u kolektiv koji spaja različite utjecaje u cjelinu koja pomalo podsjeća na etno jazz i suradnju legendarnih The Ex sa saksofonistom Getatchew Mekuryaom, dok počeci zagrebačkog noise-rock / hardcore-punk benda Ha Det Bra sežu u sada već daleku 1992. godinu. Sradom su prestali 1998. godine, kada su članovi benda počeli graditi karijere u kultnim bendovima kao što su Gone Bald i Analena, da bi se ponovno aktivirali 2012. godine i nedavno objavili album “Societea For Two”.

Žedno Uho nam je, osim koncerata u sklopu festivala najavilo i koncerte za kasniju sezonu: nastup psihodeličnog Black Mountaina s Pridjevima 15. lipnja, indie kantautora Jensa Lekmana 2. srpnja, indie rock velikana Built To Spill 17. studenog, benda Two Gallants 5.studenog i post-punk sastava Viet Cong 29. kolovoza, zaslužnog za jedan od najpriznatijih debitantskih albuma ove godine. Sutra pak, 16. svibnja, možete poslušati americana kantautora Chucka Propheta i njegov Mission Express, a kao pregrupa će svirati riječki My Buddy Moose.

Da sami možete bolje procijeniti bogatu ponudu izvođača koji nam dolaze zahvaljujući ovoj dugogodišnjoj koncertnoj organizaciji, navedene smo vam glazbenike okupili u ovotjednoj playlisti koju možete preslušati na priloženom YouTube linku.

(Visited 191 times, 1 visits today)

Komentari