Glazba

30 Days, 30 Songs: Za SAD s predsjednicom

Foto: facebook.com/30songs30
Vrijeme čitanja: 4 minute

Najpoznatiji reality show na svijetu, poznatiji kao predsjednička kampanja za mjesto prvog čovjeka SAD-a, završava sutra. Hillary Clinton i Donald Trump kao kandidati za ulazak u Bijelu kuću vodili su bespoštednu i krvoločnu kampanju jedan protiv drugoga.

Nitko od nas nije bez grijeha i upitno je kako bi svaki pojedinac reagirao na moć, no postoje neki glazbenici koji su uvjereni da je Hillary bolji izbor od Donalda. Kako bi svijetu to pokazali, oformljena je glazbena platforma. Projekt koji je započet pod imenom 30 Days, 30 Songs, narastao je do 30 Days, 50 Songs zbog očito velike inspiracije glazbenika. Riječ je o neovisnoj web stranici koja se javnosti predstavila 10. listopada i čiji je cilj bio objavljivati po jednu pjesmu svaki dan do izbornog dana. Nastala je od istih onih tvoraca koji su radili na 90 Days, 90 Reasons, a to je bila stranica potpore reizboru Baracka Obame. Sav prihod od streaminga pjesama bit će doniran organizaciji The Center For Popular Democracy.

30 Days, 30 Songs

Otvoreno nazivajući izbor Donalda Trumpa apokalipsom, cilj im je potaknuti i osvijestiti populaciju o važnosti izlaska na izbore. I glasanju za Hillary, jer druga opcija nije prihvatljiva. Mnoge poznate osobe iz javnog života SAD- a uključile su se u kampanju za Clinton. Robert De Niro, Katy Perry, Miley Cyrus samo su neki od aktivista. Roger Waters je možda otišao najdalje uspoređujući Trumpovu pobjedu s Hitlerovim ustankom. Čak i sam predsjednik Obama poziva Amerikance da svoj glas daju za demokratsku kandidatkinju.

Poznati dokumentarist Michael Moore naziva Trumpa sociopatom i klaunom. Njegov najnoviji uradak „TrumpLand“ zapravo je čitanje bukvice Amerikancima i poziv da glasaju za Hillary. Tvrdi da bi u suprotnom Trump mogao biti posljednji američki predsjednik. Susan Sarandon bi željela nekoga tko bi se bavio stvarnim problemima, a po njoj to nije ni jedan od kandidata. Trumpovu su se taboru priklonila neka druga poznata lica poput Sare Palin, Dennisa Rodmana, Johna Voighta ili Kirstie Alley i Stephena Badwina. No njihova je podrška puno suzdržanija od one za Clinton.

Glazbenici aktivisti

Od glazbenika koji su se uključili u 30 Days 30 Songs, Death Cab For Cutie prvi su izvođač na listi. Njihova Million Dollar Loan odnosi se na Trumpovu lažnu izjavu u kojoj je rekao kako je dobio malu pozajmicu u iznosu od 1 milijun dolara od svog oca. I nakon toga sam samcat stvorio carstvo. R.E.M.-ova World Leader Pretend fantastično se uklopila u opis trenutne situacije, iako je službeno izdana 1988. godine na albumu „Green“. To je još jedan dokaz kako glazba nema rok trajanja. Filthy Friends napisali su pjesmu Despierta kao svojevrsno predviđanje prije no što su znali da će se Trump kandidirati. Ovakav razmjer njegovog utjecaja nisu mogli ni zamisliti. Cold War Kids su smatrali gotovo nepotrebnim reći što misle, no ipak su odlučili objaviti Locker Room Talk.

I Might Vote 4 Donald Trump buntovna je pjesma koja po naslovu ne pripada u ovu skupinu. No, riječ je o općoj banalizaciji ovih izbora. JPEGMAFIA i Freaky kažu kako ne bi trebalo biti legalno uopće glasati za Trumpa. Također misle kako se samo u Americi može dogoditi da netko poput njega dobije takvu priliku. Zato su nazvali pjesmu kako jesu misleći da Amerika zaslužuje Trumpa pa neka cijela nacija vidi daljnji tijek događaja.

Play God je pjesma o reproduktivnim pravima žena. Ani DiFranco na ovaj način poziva na borbu za opća ljudska prava koja se kose za Trumpovim mizogenim idejama. Poručuje „you don’t know creation like I know so you can’t tell me“. Moby se pojavljuje dva puta na ovoj listi. Prvu je pjesmu Trump Is on Your Side snimio u suradnji s Homeland Choir, a Void Pacific Choir je bio odabir za Little Faliure. U obje pjesme naziva ga lažovom i rasistom te se osvrće na njegovo povlašteno odrastanje i pozamašno nasljedstvo koje mu je omogućilo status.

Greg Holden napisao je Exactly Lke You iz perspektive izbjeglica i imigranata. Govori o tome kako su svi ljudi isti te nisu imuni na mržnju. Ne navodi nikoga imenom i prezimenom, no jasno je o kome govori. Pita čemu nova pravila i zašto Trump mrzi nešto što ne razumije? Ovo su samo neki od primjera na dugoj listi pjesama. Zna se da je pero moćnije od mača, a  ova je vojska pacifista napisala puno stihova u nadi da će pobijediti razum.

Neizbježna politika

U ovoj kampanji prednost su imale informacije iz privatnih života kandidata. Tako smo, na primjer, mogli saznati da je Clinton ljudsko biće od krvi i mesa kada je dobila upalu pluća. Ili da je Trump seksist, što je potpomognuto nekim snimkama. Sve uspone i padove u njihovim kampanjama bilo bi zaista suludo nabrajati. Ono što im je politički (što bi trebalo biti jedino bitno) štetilo su bila saznanja o Trumpovom izbjegavanju poreza te istraživanje Hillary od strane FBI-a.

Što se samog političkog djelovanja tiče, Trump (barem javno) nema iskustva. Vidjeli smo na našem nedavnom primjeru/premijeru da biti uspješan biznismen ne znači biti i uspješan državnik. Pritom ne izjednačavam funkciju premijera Hrvatske s funkcijom predsjednika SAD-a. Kao poveznicu vidim novac koji ipak ne može kupiti apsolutnu sposobnost. Clinton je, s druge strane, strpljivo gradila političku karijeru. Bila je Prva dama, senatorica i državna tajnica te svakako ima razloga biti tu gdje je. Možda niti ona nije pravi odabir, no kroz godine djelovanja naučila se prezentirati javnosti na dopadljiv način. Ima i dovoljno zdravog razuma da ne vrijeđa svoje birače. Upoznata je s funkcioniranjem politike u praksi i zasigurno je utoliko bolji izbor. Tko će od njih dvoje odnijeti pobjedu, saznat ćemo uskoro.

Trump/ Clinton foto: midnightsunak.com
Trump/ Clinton foto: midnightsunak.com

Gledajući unatrag, glazbenici su već aktivistički djelovali. Pjesme poput Imagine, We Are the World ili Do They Know It’s Christmas snimljene su s namjerom slanja poruke o boljem svijetu. Ovaj skup pjesama je mnogo oštriji jer su njihove poruke konkretne i usmjerene protiv jednog čovjeka. Ono što ih povezuje je želja za boljim sutra, to je ono što doista žele. Zavidan je broj uključenih sudionika u ovaj pokret te im ostaje nada da su uspjeli utjecati na birače. U svakom slučaju, zaslužuju sve pohvale za trud i angažman jer ignoriranje situacije je najgori izbor.

Be social

Komentari