Istaknuto
21.04.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova glazba ovog tjedna donosi izbor od pet domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje se može glasati do sljedeće srijede.

15.04.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

Vizart

Što nudi Tjedan dizajna Zagreb 2017.?

04.05.2017. Magdalena RikanovićFoto: Facebook.com / TjedanDizajna
Vrijeme čitanja: 3 minute

Festival Tjedan dizajna Zagreb najveće je događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu. Festival započinje 9. svibnja otvorenjem u Laubi, u 19 sati.  Festival se rasprostire na pedesetak zagrebačkih lokacija s više od 300 izlagača i priprema više od 50 događanja. Ove godine, uz Austriju kao zemlju partnera, najavljeno je i širenje programa na nove sfere dizajna.

#tdzg prvi put ima temu ‘U čemu je problem?’, pitanje kojim se želi osvijestiti da dizajn predstavlja mnogo više od mode, stylinga ili marketinškog plana.

Foto: Facebook.com / TjedanDizajna

Najveća događanja #tdzg 2017

Tjedan dizajna Zagreb je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija koja je nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, tvrtki, inicijativa pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta te je vremenski i prostorno uskladila niz etabliranih događanja vezanih za dizajn. Cilj Tjedna dizajna Zagreb je umrežavanje i jačanje suradnje te otvaranje strukovnog dijaloga unutar sektora kreativnih industrija.

Središnja lokacija Tjedna dizajna tradicionalno je Lauba, uz koju se gradi i #tdzg Dizajn Park, pop-up izložbeni prostor na tri tisuće četvornih metara čije idejno rješenje potpisuje Clinica studio, gdje će se nalaziti devet kupola u kojima i oko kojih će se održavati izložbe, sajmovi, modne revije, a koji će biti domaćinom međunarodne skupne izložbe dizajna, #tdzg Expo.

Zasad je za #tdzg Expo prijavljeno tridesetak radova a, po prvi puta, hrvatskom dizajneru koji je najbolje odgovorio na ovogodišnju temu Tjedna dizajna Zagreb, međunarodni će žiri dodijeliti #tdzg Nagradu u visini deset tisuća kuna.

Foto: Facebook.com / TjedanDizajna

U kupolama #tdzg Dizajn parka održat će se i #tdzg Market, jedinstveni pop-up prodajni sajam s 24 štanda.

Svake se godine organizira izložba dizajna kojom se hrvatskoj publici predstavlja scena države partnera, a ove godine je to Austrija. Time se #tdzg2017 pridružuje kulturnom projektu Godina kulture “Austrija – Hrvatska 2017.”.

Na repertoaru su također izložbe, a jedna od njih je izložba namještaja Tjedna dizajna, koja u Laubi, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, donosi izbor iz hrvatske tvornice namještaja Bothe&Ehrmann, osnovane 1895. godine.

Posebnu programsku cjelinu ovogodišnjeg Tjedna dizajna čini i relativno nova grana dizajna- Food Design. U suradnji s kolektivom Na_Oko #tdzg2017 predstavit će se sve aspekte dizajna hrane te ugostiti neke od vodećih svjetskih dizajnera s tog područja poput nizozemskog studia Foodcuratos i francuskog Toolsoffoda, koji će održati predavanja i radionice.

Uz konferenciju kreativnih industrija KIKI, organizatori najavlju i dvije modne revije; reviju studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF), te reviju ponajboljih hrvatskih modnih dizajnera.

U sklopu programa četvrtog Tjedna dizajna, u petak 12. svibnja održat će se druga Noć dizajna, zamišljena kao svojevrsni vrhunac svih događanja, kada su trgovine otvorene do 23 sata, a sve završava tulumom u Laubi.

Foto: Facebook.com / TjedanDizajna

Četvrti Tjedan dizajna Zagreb traje do 14. svibnja 2017. godine, a cijeli program dostupan je na mrežnim stranicama festivala, www.tjedandizajna.com.

(Visited 613 times, 1 visits today)

Komentari