novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Glazba

Komentar: Problemi hrvatskih i stranih klubova

Foto: facebook.com/fabriclondon
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/fabriclondon
Foto: facebook.com/fabriclondon

Stalno slušamo o tome kako klubovi u Zagrebu i općenito Hrvatskoj imaju problema sa zakonom. Najčešće su to problemi tipa neadekvatnog prostora koji ne zadovoljava zakonske uvjete, ali češće su to problemi s financijama – jednostavno voditi klub nije za svakoga. Najveći problem je to što je očito jako cool reći da si vlasnik kluba, a zapravo ne znaš što radiš.

Najbolji dokaz toga je zagrebački Mikser koji se otvorio u starom prostoru sad već kultnog kluba Sirup, klub je radio par mjeseci, a njegov način odlaska sa zagrebačke scene je i dan danas misterij. Klub je na dan jednog od najnabrijanijih evenata tog mjeseca u Zagrebu doslovno zatvorio vrata, a da ne spominjemo da su Luke Hess, Marko Furstenberg Ganik saznali za to putem Facebooka, a Luke Hess i Marko Furstenberg su već došli u Zagreb. Sada je brže bolje prostor zauzeo klub Don Quijote s potpuno drugačijom idejom partya od svojih prethodnika. Don Quijote, kako sami za sebe kažu, u svojim eventima organiziraju studentske zabave uz najbolje mtv, domaće i balkanske hitove.

Legendarni zagrebački klub Saloon  već godinama ima zatvorena vrata. U njega su zalazile i uz njega odrastale generacije i generacije, tamo je izlazio i moj tata – isprike tati jer nije star. Sjećate se kad je to bio jedan od rijetkih klubova u gradu, to je ono doba kad si za taksije još uvijek trebao dići kredit.

Kad smo već kod klubova u centru grada, Purgeraj se samo odjednom bez najave ugasio i sasvim sam slučajno bila na posljednjem partiju, a da to nisam ni znala. U prostoru je sada Rock Klub Ribnjak.

Kad bi se popeli na Šalatu išli bi u Papayu ili u Bakagu, pa je to sve propalo i probali su s dobrim starim hrvatskim receptom – kad ne ide ništa, daj nam malo istočnjačkog melosa u Crystalu, a sad više nitko ni ne zna što je tamo osim klizališta.

Foto: facebook.com/fabriclondon
Foto: facebook.com/fabriclondon

Na zapadnom dijelu grada, odnosno Jarunu raspršilo se mnogo klubova i barova uz obalu jezera. Najdugovječniji je Aquarius u koji ovih dana zalaze jako mlade generacije. Ostali su žarili i palili – doslovno – grad jedno vrijeme. Tako je cajkaški klub Ray Grill Club misteriozno nestao u plamenu ljetos, vjerojatno su prejako roštiljali. Na toj adresi prije su se nalazili i Piranha, a kasnije Mansion, koji nisu naginjali glazbenim odabirom prema istočnim susjedima, već preko bare. No nije to jedini lokal koji je zapalio atmosferu na Jarunu. Prije dvoje godine tako je gorio i Cafe bar Macao. Kad tako razmišljam, malo me strah rolati po Jarunu, tamo su sve neki palikuće.

Ako krenemo nazad prema okretištu tramvaja na Savi, moramo proći pored INBAR-a koji je u početku bio klub/bar u koji, kad si išao, znao si da ćeš se naplesat. Onda se odjednom politika promijenila i počele su se vrtiti glazbene numere naših susjeda pa su malo zatvorili, pa su promijenili ime u Choice pa su se opet vratili izvornom imenu.

A kako je vani?

Naši klubovi očito nisu jedini u problemima.  Zatvaranje kluba prijeti i legendarnom londonskom klubu Fabricu koji je nedavno proslavio velikih 15 godina postojanja. Zatvaranje im prijeti od strane vlasti zbog navodno neprijavljene smrti cure od svega 18 godina u rujnu ove godine koja je navodno bila pod utjecajem trenutno jako popularnog MDMA-a, ali tu priča ne staje. U posljednje tri godine u Fabricu se navodno osmero ljudi srušilo pod utjecajem ecstasya, a od njih osmero četvero je kasnije i umrlo. Policija to smatra rizičnim načinom vođenja kluba i opasnošću za posjetitelje kluba. Klub je dao službenu izjavu da će surađivati s policijom kako bi poboljšali način na koji se klub vodi. U javnost su izašli i prohtjevi vlasti kao što su skeneri osobnih iskaznica, psi, pretres svih osoba prije ulaska u klub i mnogi drugi. Fanovi i posjetitelji kluba pokrenuli su kampanju spašavanja Fabrica, napravili peticiju i otvorili support Facebook stranicu. Fabric je u svojoj službenoj izjavi zahvalio fanovima i rekao da će ovaj vikend klub raditi neovisno o tome te da rade na unaprjeđenju i poboljšanju usluge tako da bi svi mogli mirno uživati u glazbi i plesu. U izjavi smo saznali da Fabric ima i dva medicinska stručnjaka koji su navodno svaku večer kada klub radi tamo.

Kako će se razviti priča oko legendarnog londonskog kluba vidjet ćemo u narednim danima.

Pitanje koje nama ostaje jest – možete li zamisliti neki klub u Zagrebu za kojeg bi se toliko borili?

A najveća poruka koju ova cijela priča daje jest da, ako ne ide nikako, okreneš se cajkama, a ako ni to ne ide, klub će ti vjerojatno doživjeti samozapaljenje, a stanje tvog računa će iz crvenog skočiti u zeleno preko noći.

Be social

Komentari