Film

7 Days in Havana: Audiovizualna poslastica za sve ljubitelje Kube

Foto: Printscreen
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jučer je u Kinu Tuškanac u sklopu Subversive festivala prikazan film 7 Days in Havana (2012) koji je kolektivni uradak 7 redatelja od kojih je svaki režirao po jedan dan u filmu. Zadatak je svakog redatelja bio kroz prizmu svoje perspektive o Havani opisati jedan dan tamo.

Ponedjeljak – El Yuma

Ponedjeljak je dan koji je dopao svjetski poznatog redatelja i glumca Benicija Del Tora, a za temu je odabrao prvi dan i noć u Havani mladog američkog glumca kojeg glumi Josh Hutcherson (aka Peeta iz Hunger Gamesa). Fokus je uglavnom na izlascima i lijepim mladim ženama sa zanimljivim zaokretom i humanom porukom o transeksualnosti.

Utorak – Jam Session

Pablo Trapero kao svojeg glavnog lika odabrao Emira Kusturicu koji glumi samoga sebe, slavnu osobu pomalo ogorčenu na senzacionalizam koji se veže uz njega i filmsku industriju općenito, a pozvan je da primi nagradu na filmskom festivalu u Kubi. Da bi pobjegao od svega toga, odluči sa svojim havanskim vozačem pobjeći na jedan jam session, negdje gdje ga nitko ne zna i može biti svoj.

Srijeda – La tentacón de Cecilia

Julio Medem za svoj je dan odabrao priču o Ceciliji, havanskoj pjevačici koja je rastrgana između želje da ode raditi za španjolskog vlasnika hotela i da ostane sa svojim siromašnim dečkom koji teži postati profesionalan nogometaš. Ovo je tematski najslabiji “dan” u filmskome tjednu i donekle kvari čitav koncept jer u sebi ne sadrži neku specifičnu poruku koje su se ostali redatelji držali već više liči na početak neke Telemundo serije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Četvrtak – Diary of a Beginner

Palestinski redatelj Ella Suleiman glumi samoga sebe u posjeti Havani. Ovaj je “dan” najzahtjevniji za gledatelja i za razliku od ostalih, traži korištenje moždanih vijuga. Očita je kritika Castrove nagle nacionalizacije privatnog vlasništva u Kubi što je uzrokovalo financijski krah države, ali i embargo koji im je Amerika nametnula. Zbog toga, dok na hotelskom TV-u Castro obećaje svijetlu budućnost, Sulleiman gleda prastare aute koji se kvare, zgrade s fasadama koje se gule i američke turiste koji se u glupavim pozama naslikavaju pored kipova koji slave kubansku prošlost.

Petak – Ritual

Gaspar Noe, za razliku od suptilnog Suleimana, odlučio je na izravan i provokativan način prikazati ritual pročišćavanja kroz koji mora proći mlada djevojka nakon što je njezini roditelji uhvate u krevetu s drugom djevojkom. Ritual se odvija po noći u šumi, bez riječi, bez objašnjenja, ali jasno je da je djevojci neugodno dok je neznanci skidaju, golu polijevaju vodom i “pročišćavaju” zbog nečega što zapravo ne bi trebalo imati veze s nikakvim religijskim praksama i ritualima. Time redatelj stavlja gledatelja u nezgodnu poziciju svjedoka religijskog zlostavljanja maloljetne djevojke. Važno je i naglasiti povezivanje religioznog života na Kubi s afričkim magijskim praksama koje se zadržalo još i danas, a prisutno je u Ritualu.

Subota – Dulce amargo

Juan Carlos Tabio prikazuje jedan normalan dan u životu žene koja inače radi kao kao psihologinja, ali da bi zaradila dovoljno da prehrani obitelj, po noći peče kolače. Njezin je muž umirovljeni vojnik koji je postao alkoholičar i ruke mu se toliko tresu da ne može svojoj ženi pomoći pri pravljenju kolača no ona ga i dalje voli,a i on nju. Zato je i naslov ove kratke priče dulce amargo odnosno “slatko-gorko” prisutan kako bi se opisala stvarnost koja je vrlo često upravo takva.

Nedjelja – La Fuente

Laurent Cantent u svojem je “danu” zapravo prepričao stvarni događaj kojem je svjedočio kad je bio u posjetu Havani. Starici Marthi u snu se ukazala Oshun, afrička boginja koja se na Kubi poistovjećuje s Djevicom Marijom. Zbog toga je Martha odlučila prirediti ceremoniju u čast boginji i brže bolje preurediti svoj stan tako da sadrži bazen usred kojeg će postaviti kip Djevice Marije, onako kako je to vidjela u snu. Kratka priča završava sveopćim slavljem na koje su pozvani svi stanari zgrade u kojoj Martha živi.

7 Days in Havana ima poprilično osrednju ocjenu (6) na IMDb-u, a Rotten Tomatoes filmu su dali svega 43%, no ovaj je kolaž havanskih doživljaja preporučljiv svakome tko u jednome filmu traži puno tema, boja, dinamičnu radnju, različite ljudske priče, kubansku tematiku i glazbu. 7 Days in Havana doista je (audio)vizualna poslastica koja u sebi sadrži probleme, ali i vrline života na Kubi.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari