Knjige

SFeraKon 2013. – poslastica za sve ljubitelje SF-a!

Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: sferakon.org
Foto: sferakon.org

Nema u Hrvata tog ljubitelja SF-a koji nije čuo i barem jednom posjetio već kultni SferaKon koji se tradicionalno organizira u prostorijama FER-a. Začetci SferaKon-a potječu iz sedamdesetih kada su održavani prvi sajmovi znanstvene fantastike u zagrebačkom SC-u, a prvi SferaKon održan je 4. veljače 1983. u organizaciji Društva za znanstvenu fantastiku Sfera u Kulturnom domu Pešćenica.

Cilj konvencije SferaKon i udruge Sfera je združivanje ljudi koji su zainteresirani za znanstvenu fantastiku, fantasy i ostale srodne žanrove te znanost općenito, a svake godine ugošćuju brojna poznata imena domaće i svjetske SF scene ( počasni gost prvog SFeraKona bio je britanski pisac James Gunn, 2002. gostovala je američka spisateljica Lois McMaster Bujold, a 2003. tada u Hrvatskoj više manje anonimni G.R.R.Martin odgovarao je tamo na brojna pitanja fanova).

Iako se do 2011. SferaKon tradicionalno održavao krajem travnja, i ove godine se nastavlja niz svibanjskih konvencija. Program će započeti u petak 10. svibnja u 19 sati, a 11. i 12. svibnja program će trajati od podneva do ponoći.  Ovogodišnji počasni gosti su Danielle Trussoni, autorica romana Angelologija i Angelopolis i Esad Ribić, domaći crtač stripa i ilustrator.
I ove godine SferaKon nudi brojna predavanja, okrugle stolove, predstavljanja, radionice, kvizove, a većini posebno veselje predstavlja maskiranje jer se također bira i najbolji kostim.

Obožavatelje Danielle Trussoni zanimat će informacija da će spisateljica s voditeljem Aleksandrom Žiljakom razgovarati u petak od 20 do 21 sat u Sivoj sobi, a od 22 do 23 vodit će se u dvorani 1 razgovor o Tadu Williamsu koji će voditi ilustrator Milivoj Ćeran, izdavač Neven Antičević i prevoditeljica i urednica Ana Briški Đurđevac. Oni više zainteresirani za SF na filmu moći će u isto vrijeme sudjelovati na predavanju Tomislava Hrastovčaka o odnosu SF-a i filmskih redatelja.

Foto: facebook.com/SFeraKon
Foto: facebook.com/SFeraKon

U subotu 11.5. između ostalog posjetiteljima će moći sudjelovati na radionici fantastične ilustracije koja počinje u podne, a vodit će je Milivoj Ćeran, a u sklopu okruglog stola „Hrvatski SF danas – kako dalje?“  obožavatelji Pjesme leda i vatre moći će sudjelovati u kvizu Game of Thrones. Od 16 sati započet će promocija 19. SferaKonske zbirke „Tamna, tmasta tvar!“, a ljubitelji video igrica moći će uživati u turniru Playstation 3 od 17 do 19.

U 20 sati započet će dodjela nagrada SFERICE, SFERA, Maškarada, poslije toga svi posjetitelji će imati priliku provjeriti svoje znanje od SF-u u kvizu Bočoteka.

Treći i zadnji dan ovogodišnjeg SferaKon-a predstavljanjem Eurocon-a 2013. koji će se održavati u Kijevu, a nastavit će se raspravom o modernoj fizici za laike, radionicom vilenjačke kaligrafije i brojnim drugim događajima.

Nakon ovog nabrajanja samo nekih događaja koji će se održati na ovogodišnjem SferaKon-u svakom obožavatelju SF-a narast će zazubice te mu zasigurno neće biti teško odvojiti trideset kuna za ulaznicu u petak i nedjelju ili pedeset koliko će koštati ulaz u subotu. Ako netko pak kani  cijeli vikend provesti na FER-u može odmah za devedeset kuna kupiti ulaznicu za sva tri dana, a za dvodnevna ulaznica stajat će ga sedamdeset kuna. Sve u svemu, poštena cijena za ono što SferaKon nudi!

Cjelokupni program SFerakona pogledajte ovdje!

Be social

Komentari