Glazba

Psihodelični turski rock s Amsterdamskom adresom: Altin Gün u Šiški

Foto: Facebook.com/ altingunband
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ako volite neobičnu glazbu sa zanimljivim vokalima, psihodeličnim utjecajima i turskom folk pozadinom na pravom ste mjestu. Kino Šiška u Ljubljani u sklopu svoje izvrsne koncertne ponude koja oduševljava (Morcheeba, Neneh Cherry, The Game…), u ovu nedjelju 24. veljače, dovode amsterdamski kolektiv Altin Gün. Kao predgrupa će nas zabaviti zanimljivi synth-pop sastav Karpov not Kasparov koji u svoj glazbeni utjecaj pretaču zakone šaha. Za sebe kažu da su bend koji igra igru “akcije i reakcije između bubnjeva i klavijatura.”

Altin Gün

Dopustite nam da vam pobliže predstavimo sastave koji će začarati Šišku, prema riječima iz najave, internacionalni sastav Altin Gün označava šesteročlanu skupinu čiji su korijeni turski, nizozemski i indonezijski. Sve se to osjeti u njihovoj glazbi. Sastav je okupio basist Jasper Verhust po utjecajima turskog psihodeličnog folka iz 60-ih i 70-ih (Baris Manço, Selda Bağcan, Erkin Koray and the “Turkish Bob Dylan” Neşet Ertaş) koji je otkrio i zavolio na svom putu u Istanbul. Vratio se u Amsterdam i okupio svoj sastav spreman da “osvježi tursko glazbeno nasljeđe za nove generacije.” Iako su krenuli kao cover sastav, daju notu posebnosti u svom izričaju, pa tako u svoj zvuk usađuju i inspiracije italo disca.

Iz osobne perspektive, prije ovog benda već sam duboko zagrizla u jabuku zvanu turski disco/funk. Na tom tragu naišla sam na ovaj iznimni sastav kojeg sam poslije često znala čuti na Pariškom radiju Nova.fm, a tamo su, baš kao i u većini europskih metropola ovi divni čudaci nastupili. Što o njihovom live nastupu kažu mediji kao Europavox: “Potpuno plesni i ispunjeni osjećajem nestašluka, imaju zaraznu energiju i entuzijazam koji ne traje dugo da bi se prenio na vaše udove. Glazba koju izvlače uvijek je značila da bude glazba ljudi, a Altin Gün vraća ta izgubljena blaga tamo gdje pripadaju.”

Kao vremeplov lansiraju nas u prošlost svojim tradicionalnim stilom pjevanja (vokal Merve Dasdemin), a modernim pristupom čine ovakvu glazbu relevantnom. Svakako osluhnite njihov album prvijenac iz 2018, “On” koji se našao na listi naše redakcije  kao jedno od boljih izdanja 2018. godine. Kao predgrupa na tour su krenuli s modernim čarobnjacima psihodelije, King Gizzard & the Wizard Lizard u Australiji, a sada ih imamo priliku čuti u susjednoj Sloveniji.

Karpov not Kasparov

Za kraj, iako predgrupa nimalo manje značajna od junaka večeri, tu je rumunjski duo Karpov not Kasparov (Valeriu Borcoş & Eduard Gabia). Ovi čarobnjaci syntheva i na trenutke razigranog, na trenutke psihodelično-mističnog pop prizvuka, igraju se glazbom kao šahom. Njihov zvuk određuje “ritam bubnjeva uz psihodelični puls vintage syntheva (…) uz orijentalne primjese.”  Prošle godine su svirali na ljubljanskom MENT festivalu, a prvi album Soundtrack for a Game of Chess izabran je albumom godine od strane Vice-a. (Kino Šiška)

Ulaznice

Kupite karte na ulazu Kino Šiške ili online na  mojekarte.si, a više detalja saznajte na službenim stranicama Kino Šiške ili na njihovoj Facebook stranici.

Be social

Komentari