novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Ziher playlista: Anderson .Paak za zatvaranje ljeta u Hrvatskoj

Vrijeme čitanja: 3 minute

Brandon Paak Anderson dolazi u Pulu tri godine nakon svog prvog gostovanja. Da, vjerujte, hejtamo se što 30. kolovoza 2016. nismo bili na Obonjanu kada je na malom istoimenom festivalu intimno dijelio ljubav drugog studijskog albuma “Malibu”. Najboljeg albuma u diskografiji, ako se mene pita.

Dotad je grabio velikim korakom, kao crni Hlapić po gordome svijetu, natukao suradnji, složio dva nova albuma i osvojio milijune srca. I što sad s tim? To znači da ćemo se gurati i možda previše međusobno trljati u Areni 28. kolovoza ove godine kada će otvoriti Dimensions u Istri.

Nema sumnje, Arena se uvijek pokazuje kao maestralna pozornica za poslanice gradu i svijetu i Paak je na zadnjoj turneji s “Venturom” pokazao da mu rasprodana publika jede iz ruke i beanieja, bez obzira je li u pitanju  stadion, amfiteatar ili kino teatar. Zato ekipi koja ne voli gužvanac, dan ranije prilika se za intimu pruža u ljubljanskom Kinu Šiška.

Mi mislimo na oboje. Da testiramo zvuk. Prije velikog finala ljeta u Areni, odlučili smo vam složiti jednu paakovsku listu; fini funky-soul-groovy miks singlica, suradnji i manje poznatih stvari za koje smatramo da su zvučni portret ovog veselog pjesnika ‘starog zvuka’ (ma što god da stari zvuk bio).

Nacereni anonimus

Paak je bio mali nacereni anonimus dok ga Dr. Dre nije upikirao i angažirao za svoj album Compton” iz 2015. gdje mu se našao kao diler dobrog versa na dva broja koja nećete naći na našoj plejki jerbo se Dre pobrinuo dobro kao i Jay-Z da na internetima nema džabe k’o u babe, pa, brate – pljuni pa slušaj.

E. Razlozi što se Dre zaljubio u Paaka sigurno su isti kao i naši: zadimljen, viskijem i pivom nasaftan glas koji je očigledno mlad, a zreo. Energičan. Zarazan. Pitak. Zvuči malo perverzno? O, da. S Paakom nema drukčijih kategorija jer je prije svega zavodljiv (Heart Don’t Stand A Chance), ali i ima onaj dobar vajb  (prođi sve 23 stvari, a onda i cijelu diskografiju), osjećaj za filing koji te neće natjerati na samosažalijevanje i na kritiku svijeta, nego da možda raširiš ruke i kes, otvoriš srce i kukove melodičnim sitnicama iz svakodnevnog i ne osjećaš se loše što se za promjenu osjećaš baš dobro. Paak je tako definicija za groove, recept za ritam i sinonim za veselje. Čak i kad oplete po politici pod zadnje, to radi suptilno (proskrolaj do stvari 6 Summers, King James), ekumenski.

Ako Jacka Whitea i Davea Grohla svi vole bacati kao personifikacije radišnosti i ljubaznosti, onda je sve to u jednoj osobi Andersona .Paaka, što naša playlista želi ilustrirati. Prije pet godina je kopao po kontejnerima na ulicama s malim djetetom, a danas iza sebe ima četiri albuma, od koja je zadnja dva snimio odjednom uz produkcijsku navigaciju jednog od muzičkih Avengersa – Dr. Drea. Na četiri samostalna albuma s veseljem su se ‘ugurala’, ‘sound-bombala’ uglavnom crnačka imena plejade žanrova koje je Brandon sam odabrao. Vrlo gurmanski ih je selektirao za što ukusnije serviranje – Lalah Hathaway, Kendrick Lamar, Andre 3000, J. Cole, Brandy, itd.

Iz odabranih se vidi da ne bilda karijeru steroidima radijskih postaja i trenutačnih senzacija, pa se među njegovim opusom neće naći ni Nicky, ni Cardi, ni Weekend, ni Drake. Poetika je drukčija, pa čemu onda okaljati i estetiku?

Kralj originalnosti

Paak je neprikosnoveni dizajner stila: od odjevnog do zvučnog. Čovjek je samoizgrađeni i oblikovani umjetnik čiji svaki odraz ima istu esenciju – njegovu originalnost. Možda je neortodoksno usporediti ga s mladim Bowiejem, no u pitanju pozicioniranja u svijetu glazbe i konstruiranja svoje poetike, sličnosti su nepobitne: pomno bira gdje će ‘leći’, a ni po čemu nije originalan i izvoran, kao što ni Bowie to nije bio, nego poput Zvjezdana, dobro prati što je na margini i u ‘undergroundu’, da bi odabrao ono najbolje i preoblikovao u centru, pod reflektorom.

To će svakako dočarati suradnje s Kaytranadom, Flying Lotusom i Knxledgeom. S potonjim je prije probitka složio tako smooth i groove LP pod pseudonimom NxWorries, koji nam je kao duo servirao možda i najseksi stvar Paakova kataloga – Suede. Uf, hvatajte poslijepodneva na obali, klasično spustite prozore da vas vjetrić pomiluje i promiješajte malo svim zglobovima, ne samo kukovima… Jao, voljet ćete život i sve oko sebe, makar u tih 3:49 minuta trajanja.

Čovjek je neopterećen u onome što radi, iako možda ima više ‘prtljage’ u 33 godine života negoli nadrkanovići kao što su Eminem ili većina današnjih mumble repera, ali svatko se od nas nosi na svoj način, je l’ tako? E, pa zato smo i započeli priču s Macom Millerom kojem je Paak pojačanje, a zaokružili je setom na Tiny Desku gdje njemu isto nude The Free Nationals – bend koji ga prati po svijetu i zajedno ‘gruva’. Ovih petnaest minuta na playlisti je stvar za koju garantiramo da ćete joj se vraćati kao Lassie, jer je jedan od onih nastupa gdje nema zamjerke sve dok ne dođe do kraja. A zato fino možete lupiti ‘repeat’ ili ‘loop’ – kako vam je milije. Znamo da hoćete. Mi jesmo.

Be social

Komentari