Istaknuto
15.01.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta U rubrici Nova glazba poslušajte aktualne domaće singlove i glasajte za svog favorita. Bacite uho i na strane, uglavnom indie rock preporuke.

15.01.2020.

Vrijeme čitanja: 6 minute Iako se preminuli glazbenici već neko vrijeme oživljavaju hologramima za posebne prigode, naslućuje se jedan novi trend koji će uvelike utjecati na način na koji konzumiramo glazbu. Što o trendu hologramskih koncerata preminulih glazbenika misle članovi glazbene redakcije pročitajte u nastavku.

Glazba

Sve što niste znali o mjuziklu Cats

20.03.2017. Veronika RagužFoto: facebook.com/CatstheMusical
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedan od najpoznatijih engleskih skladatelja 20. stoljeća, Andrew Lloyd Webber prvu suitu napisao je s devet godina. Tijekom svoje bogate karijere skladao je trinaest mjuzikala, od kojih se neki desetljećima izvode na londonskome West Endu i njujorškome Broadwayju. Dobitnik je sedam nagrada Tony, tri Grammyja, uključujući Grammy Legend Award, Oscara, četrnaest nagrada Ivor Novello, sedam Oliviera, Zlatnog globusa, Brit Awardsa, Kennedy Center Honorsa te Classic Brit Awardsa za iznimne doprinose u glazbi. New York Times ga je 2001. proglasio komercijalno najuspješnijim skladateljem u povijesti.

Mjuzikl u koji nitko nije vjerovao

Jedno od Webberovih najpoznatijih djela je „Pie Jesu“. Isti je dio „Requiema“ (mise za mrtve), koju je autor posvetio svome ocu Williamu. Inspiraciju za ovo djelo dobio je čitajući članak o tragičnoj sudbini siročadi iz Kambodže. Strastveni je kolekcionar umjetničkih djela iz viktorijanskoga doba. Kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom 1992. Zagrebačka premijera njegovog mjuzikla „Cats“ održat će se 22. ožujka, na Webberov 69. rođendan. Tim povodom donosimo vam nekoliko zanimljivosti o ovom svjetskom hitu:

1. Mjuzikl je nastao prema djelu T.S.Eliota „Old Possum’s Book of Practical Cats“ iz 1939., za koje je Webber rekao da mu je bilo omiljeno kao djetetu.

2. Prva inačica Eliotovih pjesama za glavne je likove imala pse. No, ipak se odlučio za mačke jer se one češće pojavljuju u skupinama, dok je pse Eliot smatrao individualcima.

3. Najpoznatija balada „Memory“, koju pjeva lik Grizabelle nastala je kombiniranjem dviju Eliotovih pjesama: „Grizabella the Glamour Cat“ i „Rhapsody on a Windy Night“.

4. Kako bi realizirao ovaj mjuzikl Webber je bio primoran staviti kuću pod hipoteku. Naime, nitko nije htio financirati njegov projekt.

5. Tijekom cijelog mjuzikla scena se ne mijenja – čitava radnja odvija se na golemom odlagalištu otpada. Također, kroz čitav mjuzikl nema govorenog dijaloga, već se između pjesama koristi neverbalna komunikacija.

6. Svi glumci imaju po dva kostima, kako bi se mogli presvući u slučaju dvije izvedbe u istome danu. Također, izvođači uglavnom svoju šminku završavaju sami jer ih je previše da bi svi prošli kroz ruke vizažista.

7. Za izradu kostima u originalnoj verziji na Broadwayu utrošeno je preko 1300 kilograma goveđe dlake.

8. „Cats“ su se prevodile na više od 20 svjetskih jezika. Ipak, naslov je uvijek ostao isti, osim u meksičkoj inačici gdje su „Cats“ postale „Gatos“.

9. Na West Endu neprekidno su se izvodile 21 godinu. Na Broadwayu su zaživile 18 godina, a taj rekord srušio je drugi Webberov mjuzikl – „Fantom u operi“.

10. Marlene Danielle izvodila je ovaj mjuzikl na Broadwayu tijekom svih 18 godina prikazivanja.

11. Filmsku verziju mjuzikla 1998. režirao je David Mallet. Glavne uloge imali su originalni glumci iz kazališta: Ken Page (broadwayski Old Deuteronomy), Elaine Paige (londonska Grizabella) te Sir John Mills (Gus).

(Visited 1.672 times, 17 visits today)

Komentari